DIŽU PANIKU DA PODIGNU REJTING: Deo opozicije zloupotrebljava ukrajinsku krizu plasirajući priče o nestašicama goriva i namirnica

D. M. - E. B. T.

05. 03. 2022. u 08:00

DEO opozicije koji je proteklih dana ili ćutao ili bio izuzetno oprezan u izjavama o sukobima na istoku Evrope, iznenada se "uključio", pokušavajući da u jeku kampanje politički zloupotrebi ukrajinsku krizu i na njoj profitira.

ДИЖУ ПАНИКУ ДА ПОДИГНУ РЕЈТИНГ: Део опозиције злоупотребљава украјинску кризу пласирајући приче о несташицама горива и намирница

Foto I. Marinković

Tako su se pojedini opozicioni političari, stranke i njima naklonjeni mediji utrkivali u kritikama na račun poteza Vlade i predsednika Aleksandra Vučića kako bi se ublažile posledice krize, i to uz poruke koje mnogi karakterišu kao širenje lažnih vesti i panike.

Pojedine medije i društvene mreže preplavile su slike građana koji čekaju u redovima na pumpama da kupe zalihe goriva, uz informacije da je prodaja na pumpama ograničena na 20 litara goriva. Pojavljivale su se i fotografije praznih rafova po prodavnicama jer je narod navodno počeo da pravi zalihe brašna, šećera i ostalih osnovnih namirnica.

Oglasio se i Borko Stefanović, jedan od najbližih saradnika lidera SSP Dragana Đilasa, koji je za širenje panike optužio predsednika Srbije, tvrdeći da je Vučić kriv za formiranje redova za energente i hranu. Njegovim kritikama pridužio se još jedan funkcioner SSP Dušan Nikezić, dok je predsednik DS Zoran Lutovac na "Tviteru" naveo da "redovi za gorivo i pravljenje zaliha hrane pokazuju bolje od bilo kog istraživanja koliko građani Srbije imaju poverenja u Vučića".

Opozicioni tabor nije odustao od napada ni nakon što su iz Vlade Srbije odmah reagovali i demantovali dezinformacije o nestašicama i redovima za hranu i gorivo.

- Svega ima u dovoljnim količinama, tako da - neko namerno širi paniku. Srbija apsolutno nema nikakvog problema sa snabdevanjem naftnim derivatima - potvrdili su iz Vlade.

Oglasio se i predsednik Vučić, koji je u petak poručio građanima da "ne nasedaju na provokacije i besmislice da nema dovoljno nafte i hrane" i rekao da nema potrebe da proveravaju skloništa jer će u Srbiji biti "dovoljno svega što nam je potrebno".

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Srbija nije ni u kakvom ratu, niti će biti. Srbija će sačuvati mir, Srbija će sačuvati stabilnost. I molim vas, poštovani građani Srbije, nemojte da nasedate na trikove, provokacije i besmislice koje govore da nemamo dovoljno nafte, naftnih derivata, da proveravate skloništa, da neće biti dovoljno hrane. Biće dovoljno hrane, dovoljno benzina, dovoljno svega što nam je potrebno u budućnosti jer se odgovorna i ozbiljna srpska država za to postarala - naveo je Vučić u video-poruci na instagram-profilu.

On je posebno naglasio da nema potrebe da se bilo gde žuri, da se traže namirnice i da građani treba da se ponašaju normalno.

- Ponašajte se normalno kao i svakog drugog dana, sačuvaćemo mir i gledaćemo kako da srpska ekonomija ubrzano napreduje. Hvala vam na poštovanju i hvala vam na veri u srpsku državu. Živela Srbija.

I ministar finansija Siniša Mali poručio je da ima dovoljno energenata i namirnica i optužio Nikezića i Đilasa da namerno unose nemir i paniku kod građana:

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Tim upornim i netačnim tvrdnjama posebna pažnja poklanja se i u medijima tajkunskog dvojca Đilas-Šolak. Zahvaljujući takvim ljudima, kojima se politika temelji na manipulaciji, upravo i dolazi do zbunjivanja javnosti, ali to ne čudi, pošto je odavno poznato da interesno-poslovna "elita" kojoj pripadaju vodi isključivo politiku sopstvenog džepa. Činjenica je da se od građana Srbije ništa ne krije, kao i da postoje objektivne okolnosti na koje Srbija kao država ne može da utiče.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže, za "Novosti", da bi bolje bilo da je opozicija iznela stav o spoljnopolitičkoj poziciji Srbije, nego što se bave implikacijama ukrajinske krize:

- Kao neko ko pretenduje da ima vlast, bolje bi bilo da nešto kažu o samom konfliktu u Ukrajini i političkoj poziciji koju je Srbija zauzela. Na socijalno-ekonomske posledice krize niti mogu da utiču niti mogu do kraja da ih sagledaju. Osim kritizerstva, oni nemaju nikakav predlog šta da se radi. Ovde je reč o medijskoj zloupotrebi krize i pravljenju panike. Namerno prejudiciraju nestašice da bi naneli štetu vlasti. To je čista demagogija i drugorazredno politikanstvo. Ako dođu neke ozbiljne stvari po pitanju ukrajinske krize, onda će država, kao i slučaju korone, reagovati na to.

Bojan Klačar, iz Cesida, kaže da mu poruke koje su iz opozicije stizale u vezi sa navodnim nestašicama ne liče na neku organizovanu akciju:

- Neki su bili više tendenciozni, drugi možda emotivni, ali svakako ne razumevajući kolike posledice može da napravi to kada se pojedinačni slučajevi nekakve panike predstavljaju kao šira slika ili trend. Za očekivati je da će ukrajinska kriza, i od strane vlasti i od strane opozicije, biti prisutna u predizbornoj kampanji i da će se stranke baviti i ekonomskim, političkim i geostrateškim posledicama koje će se prelivati i na Srbiju. Vlast će iz svega pokušati da izvlači pozitivne poruke, recimo o balansiranoj poziciji naše zemlje, dok će opozicija tražiti tačke koje može da kritikuje.

ZA ŠIRENjE PANIKE PET GODINA ZATVORA

KRIVIČNI zakonik predviđa oštre kazne za izazivanje panike i nereda. Onaj ko iznošenjem ili prenošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira, osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa, kao i organizacija koje vrše javna ovlašćenja, može biti kažnjen kaznom zatvora od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom. Ako se za širenje panike koriste sredstva javnog informisanja ili slična sredstva, kao i javni skupovi, učinilac može biti sankcionisan i zatvorom do pet godina.

HUMANITARNA POMOĆ UKRAJINI

SRBIJA je opredeljena za poštovanje normi međunarodnog javnog prava, što podrazumeva i uvažavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i drugih međunarodno priznatih država - poručio je u petak predsednik Aleksandar Vučić u razgovoru sa ambasadorom Ukrajine Oleksandrom Aleksandrovičem.

Vučić je ukrajinskog ambasadora upoznao i sa stavovima Vlade Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost i izrazio spremnost naše zemlje za pružanje svake vrste humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine. Takođe je izrazio spremnost za prihvat izbeglih civila, kojima je ponudio najbolje moguće uslove i hotelski smeštaj, kao i sva prava na boravišne i radne dozvole, u skladu sa pravilima zemalja EU, čak i na višem nivou, na čemu je ambasador Aleksandrovič zahvalio.

NEMA POTREBE ZA ZALIHAMA, NITI DA SE STVARAJU REDOVI

U SRBIJI ima goriva, namirnica i svih ostalih proizvoda u dovoljnim količinama. Ne postoji nikakav problem u snabdevanju i niko ne treba da pravi zalihe. Ovo poručuju predstavnici države, privrede, proizvođači i trgovci, povodom plasiranja neistinitih informacija na društvenim mrežama i iz pojedinih opozicionih štabova da nema dovoljno goriva i hrane, što je dovelo do stvaranja redova na pojedinim pumpama i rasta potražnje u prodavnicama.

Pojedine pumpadžije, poput "Knez petrola" i "Rajić petrola" u četvrtak pokušale da ograniče količine goriva u prodaji, ali je tržišna inspekcija odmah reagovala na osnovu prijave i utvrdila kršenje Zakona o zaštiti potrošača. Trgovcima je naloženo da otklone prekršaj, što su oni i uradili. Inspekcija je u četvrtak uveče proveravala više pumpi u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Babušnici. Kako saznajemo, i NIS je u četvrtak ograničio u veleprodaji isporuke po jednoj transakciji dnevno na 1.000 litara goriva. Tako su postupili jer su neke pumpadžije pokušale da mešetare nabavljajući veće količine, u nameri da naprave zalihe. Međutim, u petak je nastavljena normalna isporuka.

Povodom komentara da su neki maloprodavci imali nameru da profitiraju ograničavanjem količina, dobar poznavalac prilika na naftnom tržištu, Nebojša Atanacković iz UPS, ukazuje da su i kod njih građani prekomerno kupovali gorivo, i da su na taj način hteli da zaštite tržište. Ministarstvo energetike poručuje da je država obezbedila dovoljno svih naftnih derivata i da građani ne treba da brinu i da prave zalihe. U "Naftnoj industriji Srbije" ističu da je snabdevenost njihovih benzinskih stanica redovna i da na tržište isporučuju gorivo bez ikakvog zastoja. Oni dodaju da u njihovoj maloprodajnoj mreži ne postoji ograničenje prilikom kupovine derivata.

Međutim, na našem tržištu je sada došlo do paradoksalne situacije da je nabavna cena dizela premašila prodajnu za 2,84 do 4,28 dinara, a kod benzina su se skoro izjednačile, što poslovanje pumpadžija čini neisplativim. Podsetimo, Vlada Srbije je ograničila maloprodajne cene osnovnih vrsta goriva, "evrodizela" na 179 dinara, a na 171 dinar za litar benzina "evropremijum BMB 95". Uredba koja to propisuje ističe 10. marta. U međuvremenu je drastičan skok sirove nafte uticao na derivate. Tako je u petak veleprodajna cena jednog litra "evrodizela" u NIS-u za odloženo plaćanje iznosila 183,28, a avansno 181,84. Atanacković objašnjava da se tako teret ograničene cene goriva preliva na maloprodavce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri