BEZ NESTAŠICA HRANE: Rastu cene energenata i sirovina zbog straha od eskalacije ukrajinske krize, domaće tržište biće zaštićeno

E. BOŽIĆ TALIJAN

23. 02. 2022. u 09:24

SRBIJA je veliki proizvođač hrane i ne preti nam nestašica ukoliko dođe i do najnepovoljnijeg razvoja događaja na istoku Evrope, koji bi doveli do poremećaja u snabdevanju na globalnom tržištu.

БЕЗ НЕСТАШИЦА ХРАНЕ: Расту цене енергената и сировина због страха од ескалације украјинске кризе, домаће тржиште биће заштићено

Foto P. Milošević

Predsednik Aleksandar Vučić i Ministarstvo trgovine poručuju da ćemo imati dovoljno namirnica. Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je u utorak da naša zemlja neće imati problema sa snabdevanjem gasom i da plavo gorivo neće poskupljivati za građane i industriju do kraja grejne sezone. Iz "Elektroprivrede Srbije" ističu da je ova državna kompanija sa svojim resursima i uz uvoz sposobna da obezbedi sve količine električne energije koje su potrebne potrošačima u našoj zemlji.

Aktuelna inflacija potiče iz poremećenih globalnih tokova i uvezena je, a dolazi iz većih cena energenata i hrane. Eskalacija ukrajinske krize dodatno će pogoršati situaciju na globalnom nivou, a sve to se odražava i na našem tržištu. Republička direkcija za robne rezerve povećava zalihe svih proizvoda, tako da mogu da zadovolje tromesečne potrebe stanovništva u slučaju da dođe do nestašice ili nekog poremećaja na tržištu. Pojedina roba koju uvozimo biće obezbeđena i u većim količinama od ovih. U pitanju su zalihe strateških proizvoda, a to su, između ostalog, nafta, ugalj, mazut, pšenica, kukuruz, šećer, ulje, pirinač, pasulj, so, mleko u prahu, konzerve...

Iz Ministarstva trgovine poručuju da je Srbija ozbiljan proizvođač hrane u Evropi i da nam ne preti nestašica.

- Ako se taj scenario nije desio u jeku pandemije virusa korona, kada su rafovi u pojedinim evropskim zemljama bili poluprazni zbog prekida u globalnom lancu snabdevanja, nema opasnosti ni sada da bi moglo da dođe takvog razvoja događaja u Srbiji - kaže Jasmin Hodžić, pomoćnik ministra trgovine. - Pratimo situaciju na tržištu svakodnevno. Ukoliko dođe do nekog poremećaja na globalnom nivou, naša država može svojom carinskom politikom da zaštiti domaće tržište, odnosno spreči izvoz strateških proizvoda i tako obezbedi punu snabdevenost osnovnim životnim namirnicama.

Kako objašnjava Hodžić, osim ove, postoje i druge mere, kao što je intervencija iz robnih rezervi, zbog čega se zalihe i povećavaju. Država može i da ograniči maloprodajne marže, ali to se, kako navodi, pokazalo kao loše rešenje u praksi. Podsetimo, Vlada je, kako bi zaštitila građane, ograničila cene osnovnih životnih namirnica, a nedavno je to učinila i sa gorivom, koje jedan od glavnih pokretača inflacije.

Prema mišljenju stručnjaka, izazov za Srbiju bi predstavljao dramatičan rast cena energenata. I predsednik Aleksandar Vučić je upozorio na to, izražavajući bojazan u kom pravcu će se kretati nafta i gas na svetskim berzama i ocenio da će ova dva energenta ostaviti ekonomski trag. Kako je rekao, uslediće i rast cena sirovina, ali je građanima poručio da ne treba da brinu i prave zalihe, jer se država ponaša domaćinski i preduzela je sve mere da bi obezbedila velike količine rezervi strateških proizvoda.

Cene plavog goriva i crnog zlata u utorak su skočile nakon odluke ruskog predsednika Putina da prizna nezavisnost Donbasa, zbog straha da bi eskalacija ukrajinske krize mogla da dovede do potencijalnog poremećaja na tržištu ovih energenata. Nafta "brent" dostigla je sedmogodišnji maksimum od 99,38 dolara po barelu. Gas je poskupeo za više od 10 odsto, cena martovskih fjučersa na holandskom TTF čvorištu dostigla je oko 935 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 80 evra po megavat-času. Može se očekivati da se ovaj trend rasta nastavi, imajući u vidu odluku Nemačke da obustavi sertifikaciju Severnog toka 2.

Dušan Bajatović je rekao da Srbija trenutno ima 115 miliona kubika svog gasa uskladištenog u Banatskom Dvoru i 165 miliona kubnih metara ruskog, a da postoje i bezbednosne rezerve.

- To bi trebalo da bude dovoljno da bi se bezbedno došlo do kraja grejne sezone, a te rezerve se dopunjuju - kazao je Bajatović. - Vlada je pronašla sredstva u budžetu da finansira kupovinu gasa, i da je kredite, uz garancije države, uzeo i "Srbijagas".

Direktor Sektora za analizu tržišta EPS Davor Pupovac rekao je u utorak da niko ne može da kaže šta će se dešavati sa cenom električne energije, iako je procena da će ona ove godine biti 180 evra za megavat-čas.

- Struja je još uvek najjeftiniji energent u Srbiji, jer je ima iz naših izvora i kompanija čeka da vidi šta će se dešavati dalje u energetici, spremna za sve naredne poteze - istakao je Pupovac. - Bili smo konkurentni u prethodnom periodu i spremni smo da se suočimo sa svim izazovima.

I OVE GODINE RAST CENA NAMIRNICA

CENE hrane na svetskom nivou već su na desetogodišnjem maksimumu. Prema istraživanjima nemačkih stručnjaka, koja su objavljena polovinom februara, pre aktulenog zaoštravanja ukrajinske krize, ove godine bi namirnice mogle da poskupe za još sedam odsto. Oni zaključuju da će zato, cene hrane biti ključni pokretač inflacije ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)