"SILOS" - FABRIKA ZA UBIJANJE SRBA: Republika Srpska obeležila 26 godina od raspuštanja zloglasnog logora nadomak Sarajeva

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 01. 2022. u 08:12

U Hadžićima kod Sarajeva juče su preživeli logoraši i predstavnici institucija Republike Srpske obeležili 26 godina od raspuštanja zloglasnog logora za Srbe - "Silos" u Tarčinu. U kazamatu smrti u u proteklom ratu bilo je zarobljeno više od 600 srpskih civila, od kojih su 24 umrla zbog posledica prebijanja, torture i mučenja glađu. Logor za Srbe "Silos" je raspušten dva meseca nakon parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, 27. januara 1996. na Savindan. Kad je zatvoren, iz "Silosa" su izašla 44 logoraša. Inače, "Silos" je bio jedan od 126 logora za Srbe na području Sarajeva.

СИЛОС - ФАБРИКА ЗА УБИЈАЊЕ СРБА: Република Српска обележила 26 година од распуштања злогласног логора надомак Сарајева

"Silos" je bio jedan od 126 logora za Srbe na području Sarajeva / Foto SRNA

Svedočenja srpskih logoraša potvrdila su da je logor "Silos", koji su muslimanske vlasti osnovale 11. maja 1992. u objektu u kojem se pre rata čuvala pšenica, imao sve elemente zloglasnog logora Aušvic iz Drugog svetskog rata. U njemu su uglavnom bili zatvoreni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mesta, muškarci od 14 do 85 godina i 11 žena, od kojih je jedna bila u šestom mesecu trudnoće i 11 rezervnih vojnika, zarobljenih na borbenoj liniji u Hadžićima.

Najmlađi među njima bio je četrnaestogodišnji Leo Kapetanović, a najstariji osamdesetpetogodišnji Vaso Šarenac, koji je umro u "Silosu" na temperaturi koja je uvek bila za 10 stepeni niža od spoljašnje. Za zločine nad Srbima u "Silosu" lane je Sud BiH na ukupno 42 godine zatvora pravosnažno osudio šestoricu optuženih. Kada se 42 godine kazne podele sa brojem ubijenih Srba, njih 24, onda se dolazi do toga da je svako ubistvo kažnjeno sa manje od dve godine zatvora!

Slavko Jovičić Slavuj bio jedan od logoraša iz "Silosa" koji je izašao na slobodu na Savindan 1996. sa njih još 43. Proveo je 1.334 dana u sarajevskim logorima za Srbe, a najduže je bio u "Silosu"! Ovu godišnjicu zatvaranja logora, Slavuj je dočekao u postelji - bolestan. Za "Novosti" je rekao da već godinama oseća posledice stravičnih mučenja i da ni sam više ne zna kako je živ i kako je preživio "Silos".

- U "Silos" sam doveden 1992. sa 77 kilograma. Zbog mučenja sam ubrzo pao na 34. Kost i koža sam bio. Da nije bilo kože kosti bi se sam rastavile - priseća se Slavuj. - Bilo je dana kad sam molio čuvare da me ubiju. "Silos" je bio laboratorija za ispitivanje ljudske izdržljivosti. Ljudi su bili posmatrani kao životinje i korisni samo da rade stvari potrebne za vojsku. Tukli su nas svakodnevno i vršili nuždu po nama.

BOŠNjACI ZABRANILI I SEĆANjE

PRVA komemoracija ispred samog logora "Silos" u Tarčinu održana je prošle godine na 25. godišnjicu zatvaranja ovog kazamata. Sve do tada bošnjačke vlasti i razna ratna udruženja iz Sarajeva nisu dopuštala da Srbi dođu i obeleže datum zatvaranja "Silosa".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

JUBILEJ PROGRAMA „ZAJEDNICI ZAJEDNO“: NIS obeležava 15 godina podrške lokalnim zajednicama