U UNIJU BEZ PORICANJA GENOCIDA: Premijerka sa briselskim liderima na Savetu za stabilizaciju i pridruživanje

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

25. 01. 2022. u 19:59

NIKADA ranije nismo ovom brzinom išli ka EU. Želimo da imamo veću vladavinu prava, nezavisno sudstvo, samostalno tužilaštvo, to smo i pokazali referendumom o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa.

У УНИЈУ БЕЗ ПОРИЦАЊА ГЕНОЦИДА: Премијерка са бриселским лидерима на Савету за стабилизацију и придруживање

Premijerka i ministarka Joksimović u Briselu

To je u utorak na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom evropske diplomatije Đozepom Boreljom i komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, istakla premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović učestvovala u radu šestog po redu Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU.

Predsednica Vlade je najavila formiranje Radne grupe, koja će, bez čekanja na izbore, početi da radi na setu zakona u oblasti pravosuđa. Navela je i da prioriteti ostaju vladavina prava, reforma javne uprave, ekonomske reforme i zelena agenda.

Evropski zvaničnici uzvratili su pohvalama na račun dosadašnjih reformskih procesa, i posebno istakli da je Brisel posvećen evropskoj perspektivi Srbiji. Ponovljena su dobro poznata očekivanja od naše države da nastavi da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, a Borelj je posebno istakao i još jedno pitanje:

- Nema mesta u Evropi za to da se poriču genocidi, za slavljenje ratnih zločina i ratnih zločinaca, da se javno podržavaju oni koji podrivaju integritet zemalja u susedstvu, ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje.

Povodom dijaloga s Prištinom, Borelj je naglasio da treba da se ostvari brz napredak u procesu normalizacije i u sprovođenju postignutih dogovora, kao i da se nastavi put ka postizanju pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma.

- Treba stvoriti prave uslove za dalje vođenje dijaloga i suzdržati se od jednostranih nekoordinisanih dela ili retorike - rekao je Borelj i posebno pozdravio angažman Beograda u dijalogu.

Evropski šef diplomatije najavio je da će Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar sledeće nedelje ići najpre na Kosovo, kako bi se našli s političkim liderima i kako bi se zalagali za obnavljanje dijaloga.

Premijerka se takođe osvrnula na situaciju u regionu, naglasivši da sav trud može da se poremeti, ukoliko nema mira i stabilnosti. Poručila je i da očekuje otvaranje klastera 3 u junu, i još jednog klastera do kraja ove godine.

- Iskopavanje litijuma nije bilo na dnevnom redu. Na kraju ćemo, kao što smo i pokazali, slušati naš narod i šta ljudi i stručnjaci u Srbiji misle o tome - kazala je Brnabićeva.

Na to se nadovezao i Borelj, koji je kao netačne odbacio spekulacije da EU indirektno gura Srbiju u pravcu projekta sa "Rio Tintom".

ODGOVOR ZA N1: DRŽAVA JE BEZBEDNA

NA pitanje novinara televizije N1 da li je na sastancima bilo reči o tome da li je Srbija bezbedna zemlja, ako se uzme u obzir da su informacije o planiranom atentatu na predsednika Vučića stigle iz EU, a ne od domaćih službi, premijerka je uzvratila da je pitanje donekle zlonamerno, jer insinuira da Srbija možda nije bezbedna zemlja:

- To zaključujete na osnovu toga što smo mi te informacije dobili od partnera iz Evropola. A to po mom mišljenju pokazuje upravo suprotno, da Srbija jeste bezbedna, zato što su naše službe dobro povezane i dobro sarađuju sa kolegama širom sveta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (8)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)