NOVI IZVESTILAC BUNDESTAGA DOLAZI PRVO U SRBIJU: Centar i motor regiona, iskoristiti njenu saradnju sa Rusijom

Tanjug

19. 01. 2022. u 16:57

SRBIJA je poslednjih godina napravila veliki ekonomski napredak i postala je centar nauke, i zato je važan motor za region, a to sa sobom nosi odgovornost, ocenio je novi izvestilac nemačkog Bundestaga za Zapadni Balkan Adis Ahmetović i dodao da Srbija ima važan zadatak da proaktivno doprinese stabilnosti regiona.

НОВИ ИЗВЕСТИЛАЦ БУНДЕСТАГА ДОЛАЗИ ПРВО У СРБИЈУ: Центар и мотор региона, искористити њену сарадњу са Русијом

Foto Tanjug

Uz ocenu da Srbija može privući pažnju širom sveta kroz velika sportska, kao i kulturna i muzička dostignuća, on ističe da to takođe uključuje odgovornosti i očekivanja - da proaktivno doprinese stabilizaciji regiona i izgradi ili podrži mostove razumevanja.

Rekao je da bi želeo da podrži Srbiju u ovom poduhvatu i da je veoma zainteresovan za dalji blizak bilateralni odnos Srbije i Nemačke obeležen poverenjem.

Iskoristiti odnose Srbije sa Rusijom

Ističe da planira da njegovo prvo putovanje na novoj funkciji bude upravo u Srbiju, gde će se sastati sa poslanicima i članovima vlade, kao i sa predstavnicima privrede, nauke, kulture i civilnog društva, a na vrhu liste tema razgovora biće, kaže dalja integracija u EU i blagovremeno članstvo u Uniji.

-Verujem u mirnu i perspektivnu budućnost Zapadnog Balkana i u dobre bilateralne odnose sa Nemačkom. I zato sam uz svih šest država tog regiona u zajedničkom radu na stabilnoj demokratiji, rastućem prosperitetu i izgledima za mladu generaciju, kao i konkretizaciji proširenje EU na sve države Zapadnog Balkana. I iz tog razloga, prioritetno radimo na približavanju EU i evropskim integracijama. Takođe želim da gradim mostove i između Beograda i Prištine, poručio je onu izjavi za Tanjug.

Ahmetović je istakao da samo kroz dijalog može da se napreduje u saradnji.

Zapadni Balkan je, prema njegovim rečima, vekovima bio od velikog geopolitičkog interesa.

Foto Tanjug

-Već nekoliko godina postoji sve veći interes Rusije i Kine. Podržavam proširenje EU na Zapadni Balkan, a kao izvestilac, želeo bih da predložim konkretne korake delovanja Odboru za spoljne poslove Bundestaga i nemačkoj vladi u cilju stabilizacije situacije na terenu, održavanja mira, jačanja demokratskih i liberalnih snaga i konkretizovanja proširenja EU na sve balkanske države, rekao je on.

Ahmetović smatra da se po tom pitanju razlikuje od drugih nemačkih političara koji imaju uticaja na spoljnu politiku.

-Možda bi nam čak bilo od pomoći da iskoristimo odnose Srbije sa Rusijom za smanjenje tenzija i mirovne pregovore, dodao je on.

Srbiju, kaže vidi u bliskoj budućnosti, ne samo kao snažnog partnera EU, već i kao članicu Unije, jer je to, kako kaže, jedini način da se osigura dugoročna i održiva stabilnost, demokratija i prosperitet.

-U narednim mesecima planiram da često posećujem balkanske države i radim sa liberalno-demokratskim snagama na miru, stabilnosti i prosperitetu, istakao je on uz napomenu da je trenutni fokus, međutim, na Bosni i Hercegovini zbog rastućih tenzija.

-Trenutno radim sa svojim kolegom u Bundestagu Ditmarom Nitanom, kao i sa Josipom Juratovićem i drugim poslanicima i stručnjacima na konkretnom planu stabilizacije Bosne i Hercegovine. Želimo da pružimo podršku liberalno-demokratskim snagama na Zapadnom Balkanu, objašnjava on.

Prednost balkanskog porekla

Na pitanje da li će njegovo poreklo (bošnjačko) uticati na njegov rad, rekao je da se pripremio za pitanja o istoriji njegove porodice pre nego što je preuzeo ovaj odgovoran zadatak.

-I ja mislim da je ispravno da se to pita, jer inače ostaje neizrečeno i ima nešto što razdvaja umesto što objedinjuje. Ja sam nemački parlamentarac sa fokusom na spoljnu i bezbednosnu politiku. Preuzimajući novi zadatak kao glavni izvestilac za Zapadni Balkan, podjednako sam dostupan svim državama Zapadnog Balkana kao partner u saradnji - uvek pod pretpostavkom daljeg razvoja mira, demokratije i prosperiteta za region, kao i intenziviranja odnosa sa EU i bilateralne saradnje sa Nemačkom, istakao je on.

Napominje da ima veoma dobar radni odnos sa ambasadorkom Srbije u Berlinu Snežanom Janković i srpskom dijasporom, posebno u njegovom rodnom Hanoveru i ističe zahvalnost parohiji SPC Svetog Save i parohu Aleksandru Perkoviću na srdačnom prijemu delegacije SPD-a u Hanoveru.

Kazao je da će tokom razgovora, na putovanjima na Zapadni Balkan, svakako biti od koristi to što zbog svog porekla razume jezike, ima dobro geografsko i istorijsko znanje, kao i osećaj i empatiju za kulture i načine života.

-Siguran sam da većina srpskog ili hrvatskog stanovništva i ja već imamo nešto zajedničko - volimo da jedemo mamine ili bakine palačinke i da pevamo i igramo u večernjim satima uz muziku Čolića, Joksimovića ili Merlina, zaključio je Ahmetović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili