PONIŠTENA PRESUDA IVANU TODOSIJEVIĆU: Novo suđenje za "verbalni delikt" u februaru

D. Zečević

14. 01. 2022. u 13:50

VRHOVNI sud tzv. Kosova ukinuo je presudu Specijalnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini kojom je Ivan Todosijević, bivši ministar lokalne samouprave, zbog izjave o slučaju Račak, osuđen na dve godine zatvora zbog "izazivanja nacionalne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti" i odlučio da slučaj vrati na ponovno suđenje.

ПОНИШТЕНА ПРЕСУДА ИВАНУ ТОДОСИЈЕВИЋУ: Ново суђење за вербални деликт у фебруару

Foto Arhiva

Naime, kako je za "Novosti" rekao Nebojša Vlajić, branilac Todosijevića kome je i zvanično uručena pismena odluka Vrhovnog suda, presuda je ukinuta posle podnošenja njegovog zahteva za zaštitu zakonitosti odnosno vanrednog pravnog leka, a ponovno suđenje zakazano je za 11 februar ove godine.

- Ukoliko sudsko veće postupi po primedbama koje sam podneno, odnosno ukoliko žele da rade pošteno i bez pristrasnosti, Todosijeviću će biti izrečena oslobađajuća presuda - ističe advokat Vlajić za "Novosti", napominjući da je odluka Vrhovnog suda za uvažavanje pravnog leka retkost ali da je pravedna i pravična.

I dok advokat Vlajić naglašava da nigde na svetu ne postoji kazna za verbalni delikt, Osnovni sud u Prištini osudio je na dve godine zatvora Todosijevića, bivšeg ministra i predsednika Privremenog organa opštine Zvečan, kao i čelnika Srpske liste, decembra 2019 godine zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja dvadesetogodišnjice bombardovanja tadašnje SRJ da je Račak koji je bio povodod za bombardovanje - izmišljen.

Optužnica kojom mu se stavlja na teret "podsticanje na nacionalnu, versku mržnju odnosno netoleraanciju" izazvala je revolt među srpskim življem u pokrajini dok su politički predstavnici Srba isticali da se tom presudom želi zabraniti Srbima da misle i da govore.

BONUS VIDEO: BIJU RAFALI, PSUJU NAM MAJKU SRPSKU - Potresna ispovest starice iz Rudara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEĆE BITI LAKO: Vučić otkriva - Ima tih političkih patuljaka u Evropi, biće više uzdržanih zemalja nego za