LAVROV KRITIKOVAO NESPOSOBNOST EU: Sporazum o ZSO podseća na onaj o Donbasu, oba se tiču prava Slovena i pravoslavaca

Tanjug

13. 01. 2022. u 15:28

NESPOSOBNOST Brisela da pomogne u rešavanju situacije na Kosovu pokazuje nemoć Evropske unije, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu na „Prvom kanalu“.

ЛАВРОВ КРИТИКОВАО НЕСПОСОБНОСТ ЕУ: Споразум о ЗСО подсећа на онај о Донбасу, оба се тичу права Словена и православаца

Foto AP

Šef ruske diplomatije skrenuo je pažnju na sporazum Beograda i Prištine iz 2013. godine o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu koji je postignut uz posredovanje Evropske unije.

- Evropska unija je pokazala svoju nesposobnost da pomogne u postizanju rešenja u veoma teškoj situaciji sa Kosovom, a prištinske vlasti su na Kosovu rekle da neće ispuniti (dogovor), iako je sve potpisano. Od tad se manifestuje nemoć Evropske unije - konstatovao je Lavrov.

Zajednica srpskih opština na Kosovu predviđala je davanje autonomnih prava Srbima koja u velikoj meri podsećaju na ono što je obuhvaćeno Minskim sporazumima za Donbas, samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, dodao je ruski ministar.

- U oba slučaja je Evropska unija imala odlučujuću ulogu. Oba ova sporazuma tiču se prava Slovena, pravoslavaca, i u oba slučaja Evropska unija neće ni prstom da mrdne da zemlja, koja blokira te sporazume, ispuni svoje obaveze - zaključio je Lavrov.

BONUS VIDEO: 

KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREDSEDNIK VUČIĆ NA POLIGONU PEŠTER: Održana velika vojna vežba Vihor 2024 (VIDEO)