BAKIR IZETBEGOVIĆ NEĆE USPETI: Nikola Šainović o pokušaju lidera SDA da stvori islamsku državu

Novosti online

25. 12. 2021. u 11:32

BIVŠI predsednik Vlade Srbije Nikola Šainović izjavio je da je dijalog jedini način da se reše odnosi u BiH i istakao da pokušaj lidera SDA Bakira Izetbegovića da oživi "Islamski deklaraciju" jača ubeđenje da BiH može biti samo dejtonska.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ НЕЋЕ УСПЕТИ: Никола Шаиновић о покушају лидера СДА да створи исламску државу

Foto: Novosti arhiva/V. Danilov

Šainović je rekao da je Alija Izetbegović jedva potpisao Dejtonski sporazum čija je osnova došla iz SAD, a autor želio da spreči da se formira BiH po "Islamskoj deklaraciji".

On je naveo da oni poput Bakira Izetbegovića, koji žele da "sruše" srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, a pri tom zagovaraju islamsku državu, treba da znaju da se to neće desiti.

Šainović je istakao da Dodik ne radi ništa drugo nego se zalaže za Dejton.

Prema njegovim rečima, jedini način da se reše odnosi u BiH jeste dijalog jer se pokazalo da se nasiljem i sankcijama ništa ne rešava.

- U Republici Srpskoj su smenili 60 ljudi, ne samo političare, već i univerzitetske profesore i druge. Je li to rešilo problem? Nije. Mora se razgovarati - rekao je Šainović za Televiziju "Pink".

BOJKOT Milorad Dodik, Foto D. Pozderović

Povodom izjave ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da će, ukoliko se zapali Balkan, goreti Evropa, Šainović je rekao da je Moskva odavno shvatila da je napad na SR Jugoslaviju bio napad na Rusiju, a da tako tumače i trenutnu situaciju i odnos velikih sila prema Republici Srpskoj i Srbiji.

Zoran Milanović novi albanski lobista

Govoreći o pozivu za priznanje lažne države Kosovo koje je zemljama članica EU, koje to još nisu učinile, uputio predsednik Hrvatske Zoran Milanović, Šainović je rekao da Beograd svakako to treba da pažljivo sasluša, ali da Srbija treba jača u svakom pogledu, pre svega ekonomskom.

- Ni Hrvatska, ni premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti ne mogu da destabilizuju Srbiju. Pritiske smo gledali i gledaćemo i pokušaje da se Srbi na Kosmetu kriminilizuju, ali na Srbiji je da jača - rekao je Šainović.

BONUS VIDEO: Najnoviji ruski dron "Orion" razneo metu u paramparčad

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri