VUČEVIĆ O PREDSTOJEĆIM IZBORIMA: "Vučić ima moralnu obavezu da se kandiduje i da završi ono što je počeo u prvom mandatu"

Novosti online

03. 12. 2021. u 10:58

U SRPSKOJ naprednoj stranci nije bilo reči o kadrovskim rešenjima za predstojeće izbore u Srbiji, već se samo pričalo o kandidatima za stranačke funkcije, rekao je gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS-a Miloš Vučević.

ВУЧЕВИЋ О ПРЕДСТОЈЕЋИМ ИЗБОРИМА: Вучић има моралну обавезу да се кандидује и да заврши оно што је почео у првом мандату

Foto: Grad Novi Sad

Kaže da mu nije jasno zašto stranka još nije kandidovala Aleksandra Vučića za predsednika Srbije.

Miloš Vučević je rekao da smatra da Aleksandar Vučić ima moralnu obavezu da se kandiduje ponovo za predsednika i da završi ono što je započeo u prvom mandatu.

- Ovo sve što se dešava mi deluje kao da nas vodi u burnu kampanju i verovatno intenciju nekih da mogu da izbore zamene ulicom - ističe potpredsednik SNS-a.

Dodao je da je svestan da bi trebalo raditi na demokratizaciji društva i jačanju kulture dijaloga, ali je rekao da nema dilemu da će svi učestvovati na izborima.

- Za nas koji slovimo kao favoriti, mislim da će biti teški izbori. Naša lestvica je visoko podignuta i ko želi da pobedi imaće tešku kampanju - dodao je.

Komentarišući razgovore sa SPS-om i saradnju pred izbore, Vučević je rekao da postoje različite projekcije i da se o tome razmišlja.

- Imali smo dva sastanka sa kolegama iz SPS-a, formirali smo radna tela po određenim pitanjima, videćemo, mislim da ćemo početkom sledeće godine morati da donesemo odluku - dodao je.

Nadam se da će biti ubrzan proces eksproprijacije

Vučević je rekao da nije ni pogledao Zakon o eksproprijaciji, ali da iz prakse može da kaže da je trenutno stanje takvo da postoje problemi prilikom rešavanja postupaka u velikim gradovima. Kaže da jedan čovek koji se inati može da zaustavi dovođenje vodovoda, kanalizacije ili puta u određenom delu grada.

Kako je rekao, on je razumeo da je intencija zakona ubrzanje procedura i nezaustavljanje velikih investicija.

- Dozvoljavam da se prava cena utvrđuje u sudskom postupku, ali nemojte da zaustavljate radove - rekao je Vučević.

Međutim, smatra da bi trebalo sačekati i videti kakva će biti ocena pravnog tima predsednika Republike i da li će on potpisati zakon ili neće. Nada se da će, kakav god zakon bude donet – bez obzira na to da li će ovaj biti potvrđen ili će se raditi ispočetka – to ubrzati proces eksproprijacije.

"Neko je sebi dao za pravo da ograničava građanima da se kreću”

Govoreći o protestima i blokadama puta prethodnog vikenda, rekao je da smatra da su pređene crvene linije time što je neko sebi dao za pravo da sprečava druge građane da se slobodno kreću.

- I onda to rezultira daljom eskalacijom problema. To je jedna zapaljiva situacija, i to nikad nije dobro - rekao je Vučević.

Na pitanje o grafitima u Novom Sadu kojima se poziva na blokadu Mosta slobode zbog Zakona o eksproprijaciji, Vučević je rekao da svako ima pravo da iskaže politički stav.

- Hoću da zamolim sve građane Novog Sada da budu strpljivi i da dozvole ljudima koji su po meni politički neodgovorni, zato što remete normalan život i na taj način manifestuju ciljeve, da im dozvole da stoje tamo sat, dva, tri... Da zamolim policiju da ne bude nikakvih problema, da sve prođe što mirnije - rekao je.

Komentarišući to što je takve proteste nazvao "fašizmom", rekao je da smatra da je sprovođenje nasilja radi političkih ciljeva "fašizam u politici".

- Ja nisam govorio sa pozicije programa, ideoloških aspekata, kao da sam profesor na FPN. U pogledu aktivizma sam govorio. Dozvolite da imam pravo na mišljenje - rekao je Vučević i dodao da legitimisanje nasilja uz narativ dehumanizacije Vučića i SNS-a konstantno traje.

Novi Sad kao Evropska prestonica kulture

Novi Sad će tokom dočeka julijanske Nove godine organizovati i ceremoniju povodom preuzimanja titule Evropske prestonice kulture. Gradonačelnik Miloš Vučević poručuje da će to pokazati raznovrsnost kulture i da se nada da će grad biti dostojan titule u smislu ponude i onoga što će biti predstavljeno.

On je istakao da čitava priča nije ograničena samo na 2022. godinu i da sve traje još od pripreme aplikacije, predstavljanja grada kao kandidata, ali i same ponude.

- Biće tu zbir svega onoga što čini evropsku kulturu. Mi jesmo deo evropske kulturne baštine - rekao je Vučević.

Najavio je da će biti mnogo događaja, koncerata, izložbi, ali i jačanja kulturnog spektra, uređenja infrastrukture, projekata i programa koji bi trebalo da utabaju stazu za naredni period.

 - Pred nama je 2022. godina kao raskrsnica kuda treba dalje da idemo. To je put kuda bi Novi Sad trebalo generalno da ide. Kultura je kamen-međaš oko koga se sve vrti, tačka okupljanja i zajednički imenitelj - poručuje Vučević.

Zašto urbanistički plan za Novi Sad nije na javnom uvidu?

Govoreći o urbanističkom planu Novog Sada, Vučević je rekao da on još nije na javnom uvidu zato što urbanisti imaju punu autonomiju u svom radu i zato što se čekaju ovlašćenja drugih nosilaca javnih ovlašćenja.

- Mene to isto nervira kao i građane Novog Sada, zašto to dugo rade - rekao je i istakao da grad ima postojeći plan dok se novi ne usvoji.

Na pitanje o podizanju novog nasipa i zoni koju neki nazivaju “Novi Sad na vodi”, odgovorio je rekavši da će urbanistički plan reći da li će to biti građeno, a ne gradonačelnik u nekoj emisiji.

Tvrdi da je sporna samo jedna lokacija, odnosno brodogradilište koje već dugo ne pravi brodove. 

(Juronjuz Srbija)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)