BORIS TADIĆ PRIZNAO: Pregovori sa Rio Tintom počeli još u vreme Vlade Zorana Đinđića - podržavao ih i Đilas

Novosti onlajn

03. 12. 2021. u 08:44

BIVŠI predsednik Srbije i lider SDS-a Boris Tadić priznao je da su prvi pregovori sa Rio Tintom počeli još u vreme Vlade Zorana Đinđića, i da on kao što je i tada podržavao i danas podržava ovaj projekat, jer je on dobar za Srbiju.

БОРИС ТАДИЋ ПРИЗНАО: Преговори са Рио Тинтом почели још у време Владе Зорана Ђинђића - подржавао их и Ђилас

Foto: Novosti

- Dakle, Rio Tinto je došao u Srbiju u vreme Koštuničine vlade, a prvi pregovori su počeli još u vreme Đinđićeve. Naravno da taj projekat istraživanja nismo prekidali ni tokom našeg mandata, jer ima ogroman potencijal za razvoj Srbije i bilo je u interesu Srbije da se istraživanje završi i da onda procenjujemo spram rezultata tog istraživanja opravdanost daljih koraka. To, naravno, podrazumeva da nam profit nije bio iznad zaštite životne sredine i zdravlja građana - objašnjava Tadić za Danas.  

On je dodao da nisu prekidali pošto taj projekat ima ogroman potencijal.

- Taj projekat ima ogroman potencijal za razvoj Srbije i bilo je i tada u interesu Srbije da se istraživanje završi - dodao je on.

Na pitanje kolika bi šteta bila dolaskom Rio Tinta, Tadić je istakao da bi se znalo kolika je korist, a kolika šteta trebalo bi da imamo prvo završene apsolutno sve relevantne studije, a ne da informacije o tome dobijamo iz protesta i parola.  

- Takve studije još nisu sve završene, a Rio Tinto nije završio još ni fazu istraživanja, tako da je neodgovorno da se o tome bilo ko definitivno izjašnjava u ovom trenutku. Zaštita životne sredine je isuviše ozbiljna tema da bi se koristila za političke manipulacije i populizam - objašnjava Tadić.  

- A ako je danas i ovoj fazi opravdano protestovati protiv Rio Tinta bez konačnih procena o štetnom uticaju na životnu sredinu, pa onda bi po toj logici trebalo odmah zatvoriti i sve aktivne rudnike i fabrike koje takođe u manjoj ili većoj meri štete životnoj sredini. Međutim, takav ekstremizam bi bio potpuno ekonomski neodrživ, a siromaštvo bi se mnogo više odrazilo na kvalitet života naših građana, a u krajnjem i na životnu sredinu - navodi Tadić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Zajedno za očuvanje prirode