NOVI PLAN ZAPADA: Brišu "Dejton" da u Briselu slome Republiku Srpsku

D. M. - S. M.

03. 12. 2021. u 09:00

ZAPADNI centri moći imaju novu strategiju kako bi Republiku Srpsku oslabili i ukinuli, a Rusiju izbacili iz Bosne i Hercegovine i sa Zapadnog Balkana: da se Dejtonski sporazum proglasi mrtvim, a pitanje BiH pređe u nadležnost Brisela!

НОВИ ПЛАН ЗАПАДА: Бришу Дејтон да у Бриселу сломе Републику Српску

Foto AP

Ove opasne ideje izneo je Nemac Kristijan Šmit, visoki predstavnik bez legitimiteta, koji već mesecima, iako nema mandat Saveta bezbednosti UN, praktično u svojstvu privatnog lica uporno udara na Banjaluku i rukovodstvo Srpske.

Najpre je optužio Milorada Dodika da hoće da "potpali" novi rat u BiH, pretio mu je sankcijama, a čak je pokušao i da mu "napakuje" hapšenje, najavljujući istragu za korupciju u koju je navodno umešan srpski član Predsedništva BiH.

Šmit je sad otišao i korak dalje, razotkrivajući da pritisci Zapada na Dodika i RS neće stati, pa je tako poručio da je vreme da "BiH pređe put od Dejtona do Brisela". Drugim rečima, on je najavio da bi EU u budućnosti mogla da preuzme veći kolač odgovornosti kada je reč o BiH, tvrdeći da takve ideje postoje i u Savetu za implementaciju mira u Bosni (PIC).

Namera Zapada, u čije ime govori Šmit, više je nego očigledna: ukoliko bi se EU ubuduće bavila BiH, tu više ne bi bilo Rusije da "kvari sreću" onih koji bi da precrtaju RS.

Takođe, dobro je poznato šta se dogodilo kad je pitanje Kosova i Metohije izmešteno iz UN i prebačeno na Brisel - godine mrcvarenja bez konkretnih rezultata i "guranje" da se zaokruži nezavisnost lažne kosovske države.

Da se sve jače steže obruč oko Srpske, pokazuje i to da diplomate zapadnih zemalja poslednjih nedelja praktično opsedaju Sarajevo. U glavni grad BiH došao je i nemački ministar za Evropu Mihael Rot, a u Sarajevu su i američki izaslanik Metju Palmer i direktorka pri evropskoj službi spoljnih poslova Angelina Ajnhorst, koji su u sredu održali treći krug razgovora, opet neuspešan, sa predsednicima SDA i HDZ BiH, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, o izbornoj reformi.

Oglasio se i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je uputio upozorenje liderima u BiH da "treba da odustanu od balansiranja na ivici rata i da izgrade konsenzus kako bi osigurali budućnost za sve građane BiH". Blinken je poručio i da SAD ostaju čvrste u opredeljenosti za suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Foto O. Matavulj

Politički analitičar Željko Budimir ističe da je Šmit oruđe Sarajeva, koje želi da RS nametne svoje viđenje BiH:

- On nastavlja da ruši Dejtonski sporazum, kao i njegovi prethodnici, ali mora znati da je u Dejtonu donet Ustav BiH, a ne u Briselu.

I analitičar Dragomir Anđelković kaže da je svaki pokušaj da se anulira "Dejton" vraćanje BiH u sukob:

- "Dejton" je ugrađen u temelj ustavnog poretka BiH i to je međunarodni sporazum koji ne može da se menja bez saglasnosti svih strana. Šmit može o tome da priča, a čak i oni koji tako nešto sanjaju na Zapadu ne bi se usudili da to urade.

PITA SE 55 ZEMALjA, ODLUČUJE ODBOR

SAVET sa implementaciju mira u BiH nastao je u decembru 1995, nakon što je potpisan Dejtonski sporazum. Sastoji se od 55 država i predstavnika različitih međunarodnih organizacija, dok Upravni odbor čine SAD, Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Kanada, Japan, Predsedništvo EU i Evropska komisija, kao i Organizacija islamske konferencije (OIC), koju predstavlja Turska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost