LAJČAK ZOVE NA DIJALOG, KURTI SPUŠTA RAMPU: Specijalni predstavnik EU u Beogradu o briselskom procesu, iz Prištine nove provokacije

D. M.

24. 11. 2021. u 07:00

U DANU kada je specijalni predstavnik EU za dijalog o kosovskom pitanju Miroslav Lajčak u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tome kako da se napravi pomak u ovom procesu, iz Prištine je stigla još jedna u nizu provokacija kojima već mesecima ruše briselske pregovore.

ЛАЈЧАК ЗОВЕ НА ДИЈАЛОГ, КУРТИ СПУШТА РАМПУ: Специјални представник ЕУ у Београду о бриселском процесу, из Приштине нове провокације

Petar Petković i Miroslav Lajčak / Foto Tanjug

Tako su vlasti privremenih prištinskih institucija u utorak, četvrti put od početka ove godine, direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću zabranile da poseti pokrajinu.

I ovo će, bez sumnje, biti tema današnjeg obraćanja predsednika Srbije, koji će osim o tenzijama na KiM, govoriti i o poseti Ruskoj Federaciji, gde je planirano da se sretne sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom.

Inače, Petković je trebalo danas da prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani, kao i da tokom dvodnevne posete obiđe i više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica na KiM i uruči im pomoć. Iz Kancelarije su poručili da nijedna zabrana neće sprečiti zvanični Beograd da nastavi da pomaže naš narod i ulaže u srpske sredine i to "premijer lažne države Aljbin Kurti nikada neće moći da spreči".

O najnovijoj zabrani već je obavešten Lajčak, a o poslednjim potezima Prištine biće obavešteni i svi međunarodni faktori. Jer, sa svakim novim danom i potezom koji povuče, Kurti nas udaljava od dijaloga i procesa normalizacije odnosa i ovakvim zabranama direktno krši sve sporazume o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, pored svih ostalih dogovora koje ne poštuje.

- Postavlja se pitanje da li su međunarodni faktori uopšte spremni da zauzdaju Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu na sve tekovine Briselskog sporazuma i drugih dogovora postignutih u Briselu tokom procesa dijaloga? Pitanje je i kako je to dozvoljeno Kurtiju da pravi "veliku Albaniju" a nije dozvoljeno zvaničnim predstavnicima Beograda da posete svoj narod i svoje svetinje na KiM? Na koji način ovakve zabrane doprinose normalizaciji odnosa, pogotovu imajući u vidu da je poseta najavljena u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama i na vreme - poručili su iz Kancelarije za KiM.

Lajčak se pre posete Beogradu, u Beču sastao sa Kurtijem, sa kojim je, kako je naveo na "Tviteru", razgovarao o trenutnoj situaciji i napretku dijaloga. Međutim, ovaj susret, sudeći prema odlukama Prištine, nije urodio plodom, kao što nisu ni prošlonedeljne poruke šefova diplomatija EU poslate sa sastanka u Briselu. Oni su pozvali i Beograd i Prištinu na "konstruktivan angažman" i postizanje "pozitivnih rezultata" uz insistiranje na "primeni još neispunjenih obaveza iz dijaloga".

Vlasti u Prištini od početka godine skoro 20 puta su spustile rampu na administrativnim prelazima našim zvaničnicima, ali i sportistima, novinarima, humanitarcima... Ulazak na KiM nije dozvoljen ministarki za rad Dariji Kisić Tepavčević, iako je tamo išla u svojstvu profesora. Zabrana je doneta i za prelazak administrativne linije ministra sporta Vanje Udovičića, zatim Veljku Odaloviću, predsedniku Komisije za nestala lica i pomoćniku direktora Kancelarije za KiM Igoru Popoviću. Zabranjen je i ulazak ekipi Rukometnog kluba Arilje, fudbalerima Šumadije Topaonica, autobusima koji su prenosili paketiće deci sa KiM...

OTELI MANDAT

PRIŠTINA je u utorak prekrojila i izbornu volju građana, pa je tako Centralna izborna komisija u Prištini zamenila odbornika Srpske liste Ivana Todosijevića u Skupštini opštine Zvečan zbog pravosnažne presude na dve godine zatvora, jer je rekao da je zločin u Račku lažiran. Na njegovo mesto dolazi Marko Stefanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda