VAŽAN DAN ZA SRBIJU: Vučić - Zajedno možemo mnogo da uradimo, radovi na pruzi gotovi do novembra iduće godine! (FOTO/VIDEO)

Novosti online

18. 10. 2021. u 12:30 >> 13:37

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban prisustvovali su ceremoniji obeležavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica – Horgoš - državna granica sa Mađarskom.

ВАЖАН ДАН ЗА СРБИЈУ: Вучић - Заједно можемо много да урадимо, радови на прузи готови до новембра идуће године! (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Obraćanje Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije obraćanje je počeo mađarskom poslovicom "Ko sme taj i pobeđuje".

- To je karakteristika svega što je Orban uradio u odnosima sa Srbijom i ja sam mu zahvalan što je napravio potpuno nove odnose, odnose u kojima mi Srbi verujemo da će snažnija Srbija značiti i snažniju i jaču Mađarsku. Tako smo i sigurni da snažna Mađarska znači snažnu i jaku Srbiju.

Istakao je da je srećan što danas može da izgovori te reči.

- Premijer je rekao da zajedno možemo mnogo da uradimo, sve što gradimo pokazuje koliko zajednički možemo da postignemo bolje rezultate.

Vučić je rekao da je predviđeni datum završetka radova na ovoj pruzi novembar iduće godine.

Prema njegovim rečima, pruga će ojačati sve veze između Srbije i Mađarske.

- Po okončanju ovog projekta prostor između Segedina i Subotice postaje razvojno čvorište za turizam i trgovinu - istakao je Vučić.

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

- Srbima želim da poručim: Slušao sam Orbana, ljude iz mađarske Vlade, koji su neretko na međunarodnim skupovima imali više želje da učine nešto dobro za Srbiju nego što su imali neki od naših predstavnika. Na poslednjem samitu u Sloveniji i na svim prethodnim skupovima, uvek i na svakom mestu bili su uz Srbiju punim srcem, onako kako nisam siguran da smo mi bili uz naše mađarske prijatelje. Ali, i to se menja - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da će "pruga doneti velike i konkretne rezultate", ali nam i pokazuje da se nalazimo u samom centru Evrope.

 

- Verujem da možemo da se dogovorimo da damo zajedničko ime i našoj pruzi u budućnosti, neka koja bi mogla da ima mađarsko ime i srpsko prezime, ili obrnuto, kako bismo pokazali da smo zajedno.

Predsednik Srbije je napomenuo da je Srbija mnogo toga naučila iz mađarskog iskustva, a danas gleda i kako da reši energentske probleme.

- I tu ćemo da pristupimo zajednički, kao što je bilo u slučaju snabdevanja gasom - dodao je Vučić.

Najavio je i niz projekata - rekonstrukciju bolnice u Subotici, koja će koštati 40 miliona evra, stadion od 22 miliona evra, za renoviranje pozorišta će biti izdvojeno četiri miliona evra.

- U novembru dovodimo novu nemačku fabriku za 500 radnika. To znači posao, a investicija je 85 miliona evra. Subotica ima fantastičnu budućnost - naglasio je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 
 

Obraćanje Viktora Orbana

Predsednik vlade Mađarske zahvalio se predsedniku Vučiću što ga je pozvao na današnji događaj.

- Nalazimo se u neobičnoj situaciji, želimo da obnovimo železničku liniju staru 150 godina, ali u stvari postavljamo kamen temeljac, jer ovo je simbol. Simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije koji grade novu zajedničku budućnost. Imamo sporazum sa predsednikom Vučićem koji garantuje da i Mađari i Srbi imaju podjednake pogodnosti ove saradnje - kazao je Orban.

- Građani oba grada su mnogo izgubili jer je postalo nemoguće saobraćanje ovom železničkom linijom - napomenuo je.

- Srbija je kapija Balkana i ključna zemlja za bezbednost Evrope - rekao je Orban i dodao da se Mađarska zalaže za članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

On je poručio da smo "zajedno jači".

- Strane sile su nam donosile samo nemire i rat. Sve ono što je dolazilo spolja dovodilo je do konflikata i do unazađivanja oba naroda. Došlo je vreme da svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke - poručio je premijer Mađarske.

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Veliki broj ljudi dočekao Vučića

Više od 5.000 građana okupio se kod Železničke stanice Horgoš.

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

 

Foto: Novosti

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece