GLAVNA TEMA GASNI ARANŽMAN: Vučić sa Putinom u Rusiji 25. novembra, razgovaraće i o KiM, kao i o stanju u regionu

Danijela MILINKOVIĆ

16. 10. 2021. u 09:00

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa šefom ruske države Vladimirom Putinom 25. novembra, u Moskvi - potvrđeno je "Novostima".

ГЛАВНА ТЕМА ГАСНИ АРАНЖМАН: Вучић са Путином у Русији 25. новембра, разговараће и о КиМ, као и о стању у региону

Foto Instagram

Dvojica predsednika razgovoraće o aktuelnoj energetskoj krizi, poslednjim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, situaciju u regionu i strateškom partnerstvu Srbije i Rusije.

Predsednik Vučić je u više navrata govorio da će moliti predsednika Putina za što bolji gasni aranžman za Srbiju, a prilikom prošlonedeljne posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu, rekao je da se nada da će imati priliku da o tome razgovara i sa prvim čovekom Kremlja.

- Dobili smo preliminarni datum 25. novembar za susret sa predsednikom Putinom. Samo neozbiljni ljudi mogu da govore da je situacija u potpunosti stabilna i sigurna. Mi smo verovali da će cena gasa da pada na tržištu, ali naše analize nisu ispravne. Na berzi u Holandiji, koja je referentna za Evropu, cena gasa je 1.200 dolara za 1.000 kubnih metara. Mi kupujemo gas za 270 dolara, ali ugovor za nabavku po toj ceni ističe do kraja godine. Zamislite šta ćemo posle 1. januara.

Vučić je objasnio da trošimo prosečno 6,5 miliona kubnih metara gasa dnevno, a u vreme praznika to će ići i do 11-12 miliona kubnih metara.

- Pritom, mi snabdevamo i elektrosistem Srbije gasom kako bismo imali punu snabdevenost i povoljniju cenu električne energije.

Otkrio je da imamo zalihe gasa u skladištu, ali da ne podnosi kada ga trošimo, kao sada, jer se skladište čuva za crne dane:

- Naša skladišta su skoro puna i tako rade domaćini.

Vučić je naglasio i da mu je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović po povratku iz Moskve rekao da sve zavisi od Putina:

- Ono što nam sada Rusi nude, a to je formula 70 odsto od tržišne cene i 30 odsto naftne formule, što je bliže 780 dolara, znači da bi cena bila tri puta veća nego danas. Teško da bismo to mogli da izdržimo. Borićemo se i izborićemo se. Cena gasa neće biti tako niska za industriju kao sada, ali biće svakako bolja nego bilo gde u Evropi, i to ne samo gasa, već i struje. Na primer, Zagreb je već utrostručio cenu gasa.

Predsednik je objasnio da bi uskoro trebalo da se "ubaci" 600 megavata električne energije u sistem, iz TENT B1. Ukazao je, s tim u vezi, da danas uvozimo 9 do 10 odsto struje, koja je užasno skupa. Podvukao je i da će država dati sve od sebe da građani ne osete krizu.

Direktor "Srbijagasa" Bajatović rekao je u petak da sudbina naše zemlje, u energetskom smislu, odnosno budući dugoročni ugovor između Srbije i Rusije u vezi sa snabdevanjem gasom, "bukvalno zavisi od predstojećeg susreta dvojice predsednika, Putina i Vučića":

- Mi smo uslovno bezbedni do Nove godine. Nezahvalno je u ovom trenutku pričati o očekivanjima da li će Srbija dobiti dobru cenu gasa, ali postoje uslovi da razgovor dvojice predsednika bude dobar za interese naše zemlje i obe gasne kompanije, "Srbijagas" i "Gasprom".

USPEH SAMOSTALNE POLITIKE

UOČI predstojećih razgovora predsednika u Moskvi, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nije krio optimizam. Po njegovom mišljenju, Srbija i Mađarska će, zahvaljujući samostalnoj politici koju vode predsednik Vučić i premijer Viktor Orban, ove zime imati i struju i gas:

- Zato što smo izgradili gasovod i nismo odustali od naših elektrana, mi ćemo ove godine imati i struje i gasa. Zato što nismo odustali od našeg prijateljstva sa Rusijom, imaćemo i najpovoljniju cenu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu