KO JE KRISTOFER HIL? Bela kuća imenuje ambasadora koji je radio na Dejtonskom sporazumu

Novosti online

13. 10. 2021. u 17:26

POVODOM vesti da će na mesto ambasadora u Srbiji biti imenovan diplomata Kristofer Hil, a koju su danas preneli beogradski mediji, oglasila se američka ambasada.

КО ЈЕ КРИСТОФЕР ХИЛ? Бела кућа именује амбасадора који је радио на Дејтонском споразуму

Foto: AP

Sputnjik je zamolio za odgovor Ambasadu SAD u Beogradu, a saopštenje iz pres službe ambasade prenosimo u celosti:

- Svako saopštenje o imenovanju novog ambasadora dolazi iz Bele kuće. Ambasador Godfri je na toj poziciji dve godine i služi na zadovoljstvo predsednika. Kada Bela kuća proglasi njegovog naslednika, postoji redovan proces slanja formalne nominacije Senatu, zakazivanja rasprave i čekanje rezultata i potvrde glasanja. Ambasador Godfri ostaje posvećen poslu ambasadora SAD u Srbiji.

Kristofer Hil u Srbiji je najpoznatiji po tome što je bio izaslanik SAD tokom 1998. i 1999, na pregovorima koji su prethodili NATO agresiji. Učestvovao je u i u pregovorima koji su doveli do Dejtona i kraja rata u BiH, kao najbliži saradnik Ričarda Holbruka.

Hil je američki diplomata koji potiče iz diplomatske porodice, pošto mu je i otac bio diplomata.

Stejt departmentu se pridružio 1977. godine, a prvo nameštenje u inostranstvu bilo mu je u ambasadi SAD u Seulu od 1983. do 1985. godine.

Bio je ambasador SAD u Albaniji od oktobra do decembra 1991. godine, Severnoj Makedoniji od 1996. do 1999. godine, a u Srbiji ga najviše pamte po tome što je bio specijalni izaslanik američkog predsednika za Kosovo i Metohiju 1998. i 1999. godine, u vreme NATO agresije na našu zemlju. Hil je bio jedan od tri glavna pregovarača (EU je predstavljao Volfgang Petrič, a Rusiju Boris Majorski) koji su vodili razgovore pre konferencije u Rambujeu.

O Kosovu i Metohiji govorio je 2019. godine, kada je rekao da nije protiv promene granica, ali uz oprez. On je istakao „da je korekcija granica važno pitanje, koje ne može biti rešeno bez dobrog poznavanja situacije i sagledavanja kako bi na to reagovali građani“.

- To nisu teme poput sastavljanja godišnjeg budžeta, već je reč o dugoročnoj budućnosti, naglasio je američki diplomata.

Zato s tim pitanjem treba biti oprezan, napomenuo je Hil i dodao da on ne bi žurio.

Takođe, učestvovao je i u pregovorima koji su doveli do kraja rata u BiH i Dejtonskog sporazuma.

Bio je najbliži saradnik Ričarda Holbruka tokom Dejtonskih mirovnih pregovora 1995. godine. Holbruk ga je u svojoj knjizi o Dejtonu opisao kao „briljantnog, neustrašivog i polemički nastrojenog“. Kako ga je opisao Holbruk, „Hil je u isto vreme bio i smiren i strastven, što je dodatno unapredilo njegove ekstremno dobre pregovaračke veštine“.

Hil je 2005. bio i na čelu američke delegacije koja je pregovarala sa Severnom Korejom o smirivanju nuklearne krize.

Potom je bio ambasador u Poljskoj od 2000. do 2004. godine i u Južnoj Koreji od 2004. do 2005. godine, kada je postao pomoćnik državnog sekretara SAD za Istočnu Aziju i Pacifik

Poslednja diplomatska služba bila mu je na mestu ambasadora SAD u Iraku, gde je proveo 16 meseci sve do diplomatske penzije 2010. godine.

Kristofer Hil dobio je nagradu za mir Fondacije „Robert Frejzer“ za svoju ulogu u pregovorima o Kosovu. Makedonska vlada dodelila mu je zvanje počasnog građanina zbog zasluga tokom njegove ambasadorske misije u Skoplju.

rs.sputniknews.com

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a