SEDMI DAN PROTESTA NA SEVERU KOSMETA: Građani se ne povlače sa administrativnih prelaza

D. Z.

26. 09. 2021. u 08:51

NE odustaju građani severa Kosmeta od svojih zahteva zbog kojih već sedmi dan mirno protestuju na barikadama na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

СЕДМИ ДАН ПРОТЕСТА НА СЕВЕРУ КОСМЕТА: Грађани се не повлаче са административних прелаза

Foto: D. Z.

 Danas je sedmi dan protesta Srba iz opština sa severa pokrajine nezadovoljih raspoređivanjem specijalnih snaga kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica. Međutim, na prelazima su i dalje specijalne jedinice čiji se pripadnici samo smenjuju na barikadama kraj golorukih Srva koji, kako ističu, brane svoje pravo na slobodu kretanja .

- Jedini odgovorni za krizu na severu Kosova i Metohije jeste Aljbin Kurti koji je do nje doveo svojim jednostranim akcijama i kršenjem Briselskog sporazuma, a sve sa ciljem da pred lokalne izbore, iza snajpera i suzavca sakrije katastrofalne učinke svoje vlasti, a u koje se ubraja i preko 100 incidenata i napada na Srbe od početka godine-naveo je u sinoćnjem saopštenju za javnost direktor Kancelarije za KiM dr Petar Petković dodajući da je “osvedočeni ekstremista Aljbin Kurti ponovo potvrdio da je spreman da za šaku glasova na predstojećim izborima, izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije". Petković dodaje da samo zahvaljujući odgovornim, mirnim i staloženim reakcijama srpskog naroda, mi danas nemamo incidente na prelazima, jer Kurtijevi specijalci čine sve da agresora predstave kao žrtvu.

-Međutim, spremnost na dijalog se ne pokazuje dugim cevima, snajperima i oklopnim vozilima. Zato njegove današnje poruke da je Beograd odbio razgovore u Briselu predstavljaju brutalni falsifikat i izvrtanje činjenica. Kurti je imao više šansi da u okviru dijaloga o temi slobode kretanja pregovara, uključujući i sastanak u Briselu 8. septembra, ali je svaki put od dogovora bežao, a sada bi da nametne jednostrana rešenja kao polazni okvir za pregovore-zaključuje u saopštenju za javnost Petković i dodaje da umesto da poštuje sporazum, Priština je godinu dana pre roka jednostrano ukinula važenje statusno neutralnih KS tablica, a sve sa ciljem da izazove incidente i napad na srpski narod i Beograd.

BONUS VIDEO: Smena pripadnika Rosu na administrativnom prelazu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri