SMETA IM SVE SRPSKO: Dan jedinstva i nacionalne zastave izazvao lavinu napada, manjinama u Srbiji dozvoljeno da obeležavaju svoje praznike

D. M.

17. 09. 2021. u 08:30

PO ko zna koji put, za deo opozicije u Srbiji i pojedince iz javnog života, Srbi u sopstvenoj državi treba da imaju manja prava od, recimo - nacionalnih manjina.

СМЕТА ИМ СВЕ СРПСКО: Дан јединства и националне заставе изазвао лавину напада, мањинама у Србији дозвољено да обележавају своје празнике

Foto: P. Milošević

Ovaj paradoks da nekima, i spolja i iznutra, "bode oči sve što je srpsko" ponovo je isplivao na površinu povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Tako su umesto poziva na sabornost oko srpskih simbola i negovanja tradicije i prošlosti, iz određenih krugova i u Srbiji i u regionu pljuštali napadi i kritike da je to "lični praznik Aleksandra Vučića" i "deo projekta stvaranja srpskog sveta".

U tim napadima, svesno ili nesvesno, prenebregavali su činjenicu da nacionalne manjine u Srbiji, i po Ustavu i po zakonima, takođe imaju pravo da slave svoje praznike i ističu simbole, što je Srbima u okruženju najčešće uskraćeno. A sada bi neki to pravo Srbima očigledno hteli da uskrate i u Srbiji.

Na to je juče ukazao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji kaže da je Vučić meta napada jer je Srbe ujedinio:

- Šta je problem u tome da Srbi budu jedinstveni?! Nisam primetio da bilo kome u regionu smeta kada Albanci obeležavaju Dan zastave i ističu svoju zastavu gde god da žive. Nisam čuo da su u Hrvatskoj imali nekih primedaba na to. Niti je neko u Crnoj Gori imao problem sa tim otkad se to radi usred Podgorice, u Tuzima. Ali kada Srbi treba da istaknu svoju trobojku, onda je to problem.

Foto Tanjug

Kosovska Mitrovica

Politikolog dr Ljubiša Despotović, za "Novosti", napade na Dan jedinstva, slobode i zastave tumači kao iskazivanje autošovinizma:

- To je sistemski autošovinizam koji se u ovoj poslednjoj fazi nameće kroz globalizacijske standarde. Reč je o onim pojedincima i strukturama našeg društva koji ispunjavaju obaveze prema svojim spoljnim gospodarima. Te tzv. globalističke elite hoće da uspostave standarde po kojima nacionalne države moraju da nestanu. To je drugi ešelon obaveštajnog rada i propagande protiv određene zemlje. To su tzv. agenti od uticaja koji kroz koncept autošovinizma napadaju sve što je nacionalno. Danas napadaju Vučića, sutra će nekog drugog ukoliko bude branio nacionalne vrednosti. I ovi napadi su očigledno koordinisani između domaćih i regionalnih struktura da ospore sve što je nacionalno, a mete su aktuelna vlast i SPC. Istu matricu videli smo u Crnoj Gori, pa u Hrvatskoj, BiH...

I ALBANCI ISTIČU OBELEŽJA

U ČLANU 16 Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina stoji da svaka nacionalna zajednica u Srbiji ima pravo "na upotrebu nacionalnih simbola i znamenja". Osim zastava nacionalnih manjina uvek mora da bude i zastava Srbije.

* Mađari slave 15. mart, praznik posvećen revoluciji i ustanku iz 1848. godine

* Rumuni obeležavaju 1. decembra svoj nacionalni praznik Dan ujedinjenja Transilvanije i Rumunske kneževine.

* Hrvati obeležavaju četiri praznika: dan rođenja bana Josipa Jelačića 16. oktobra, blagdan Svetog Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda 19. marta, dan rođenja biskupa Ivana Antunovića 19. juna i dan izbora prvoga saziva Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji 15. decembra.

* Slovaci 7. avgusta obeležavaju Slovačke narodne svečanosti.

* Rusini 17. januara obeležavaju svoj nacionalni praznik.

* Albanci 28. novembra obeležavaju Dan zastave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju