SAMO ĐILAS VERAN BOJKOTU: Pri kraju međustranačkog dijaloga jedino SSP i dalje čvrsto zastupa stav o neizlasku na izbore

S. S. R.

10. 09. 2021. u 09:30

DOK se "bruse" izborna pravila koja su dogovarana na međustranačkom dijalogu vođenom na dva koloseka - bez posredstva stranaca i pod kapom evroparlamentaraca, nazire se da je ideji bojkota izbora najavljenih za sledeću godinu veran ostao samo Dragan Đilas, presednik Stranke slobode i pravde.

САМО ЂИЛАС ВЕРАН БОЈКОТУ: При крају међустраначког дијалога једино ССП и даље чврсто заступа став о неизласку на изборе

TAKTIKA Dragan Đilas, Foto N. Skenderija

Jedino je on kategorički rekao da SSP neće potpisati predlog koji su im dostavili evropski posrednici, ukoliko ne bude bitnijih izmena, dok su ostale partije, poput

Narodne stranke i Dveri, bile znatno "mekše", uz komentare da nacrt može biti dobar osnov za konačni dogovor.

Posrednici Evropskog parlamenta Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, poručili su u zajedničkom saopštenju da dokument otvara mogućnost diskusije o raznim opcijama, a da je na samim učesnicima da postignu dogovor:

- Radni dokument koji smo predstavili nije politički sporazum. Naša uloga je da pomažemo na putu ka postizanju dogovora. Želimo najbolje za Srbiju i nismo ovde da namećemo posebne stavove ili pripremljena rešenja.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je za danas sastanak radne grupe za međustranački dijalog bez prisustva stranaca, na kojoj će biti razmotren tekst mogućeg dogovora i sporazuma o izbornim uslovima.

Predlog vlasti u kojem se navodi da će izbori za predsednika, poslanike i odbornike Beograda biti održani 3. aprila, da sedam dana pred izbore, državnim funkcionerima koji se kandiduju za poslanička ili mesto predsednika, nije dozvoljeno da otvaraju puteve, bolnice ili učestvuju u svečanostima povodom otvaranja infrastrukturnih objekata, dostavljen je prošle nedelje, a stranke su podnosile amandmane.

- Nadam se da ćemo se polako približavati jednom završnom dokumentu. Primedbe su stigle, sada je na predstavnicima vladajuće koalicije da razmotre šta može da bude prihvatljivo, a šta ne. Dijalog je na neki način podigao stepen međusobnog poverenja - istakao je Dačić.

Plan je da se, ukoliko dođe do dogovora, sporazum potpiše sutra u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

MANjE DONACIJE

POSLEDNjA runda razgovora pod kapom EP zakazana je za 17. i 18. septembra. U dokumetu koji su predložili evroposlanici, između ostalog se predlaže uvođenje pravilnika za rad javnih servisa tokom izbora, kao i smanjivanje maksimalnih iznosa donacija za stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)