SVI BI HTELI DA BUDU LIDERI: Opozicija daleko od ideje ujedinjenja

S. S. R.

23. 08. 2021. u 13:35

IDEJA da će opozicija zajedničkim snagama pokušati da pobedi vladajuću koaliciju na čelu sa naprednjacima, na izborima naredne godine gotovo da je potpuno izbledela.

СВИ БИ ХТЕЛИ ДА БУДУ ЛИДЕРИ: Опозиција далеко од идеје уједињења

Foto Tanjug

Iz dana u dan, opozicione partije se prepucavaju, dele na nacionaliste, evropejce, komuniste, one koji "šuruju" sa vlašću i druge...

U poslednjem talasu neslaganja, Dobrica Veselinović iz "Ne davimo Beograd" rekao je da napadi iz tabora Stranke slobode i pravde krenu kad god počne da raste rejting Inicijativi, kao i da ne vidi mogućnost o saradnji sa Narodnom strankom Vuka Jeremića.

Prethodno je na Veselinovićev tvit gde citira natpis iz Spomen-parka Bubanj u Nišu "iz krvi komunista i rodoljuba nicale su pesnice bunta i opomene, streljali su nas, ali nas nikada nisu ubili", Vladimir Gajić (NS) reagovao rečenicom - "u pravu su što hoće sami na izbore, hvala Bogu". Varnice sevaju i na relaciji Dveri - Narodna stranka, ali i SSP i SDS Borisa Tadića.

Zasada, nema slaganja ni oko toga ko bi mogao biti predsednički kandidat. U jednom delu opozicije, nema dileme da bi to trebalo da bude potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Bivši nestranački poslanik Đorđe Vukadinović istakao je da mu nije jasan pokušaj dela javnosti, medija i dela ambasada da Tepićeva bude vođa opozicije.

Direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže za "Novosti" da se ne čini realnim da će se opozicija ujediniti oko jedne liste, iako će se ići ka ukrupnjavanju, jer brojevi i istraživanja pokazuju da je to neophodno da bi se postigao rezultat.

- Sada je već jasno da opozicija kasni u pogledu donošenja strateških odluka, ko će biti ljudi koji će nositi kampanju, na kojim pitanjima će se insistirati. Tu je preveliki broj stranaka i dalje, nemaju veliku podršku građana, a nisu spremni za saradnju. U pitanju su liderska nerazumevanja, kašnjenje u donošenju strategije, želje da svi budu šefovi u malim organizacijama, a ne deo jedne zajedničke, šire platforme - objašnjava Klačar.

Na naše pitanje, da li su razlike između partija baš toliko velike da ne mogu da se ujedine oko deklarativno istog cilja - smene vlasti, Klačar je odgovorio:

- Jasno je da ne može da se osnuje novi DOS ili Savez za Srbiju, a to ne bilo ni korisno, ali može da se ujedini pet, šest ili sedam stranaka.

KARTE NA BEOGRAD?

KLAČAR objašnjava da opozicione partije moraju da urade istraživanja kako bi znali koja im je strategija najbolja i gde da bace karte:

- Postoji veća šansa da dođe do dogovora oko zajedničkog kandidata za predsedničke izbore, da jedan uspešan i popularan čovek amortizuje sve razlike, nego da se dođe do jedne ili dve kolone na parlamentarnim izborima. S druge strane, trka za predsednika se trči protiv Aleksandra Vučića, pa njihov kandidat može da se politički potroši. Pitanje je da li opozicija to želi ili možda da ambicije svede na beogradske izbore gde ujedinjeni mogu da dođu do rezultata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)