IZA NEMIRA U CRNOJ GORI STOJE PROAMERIČKE STRUKTURE Ruska poslanica: Ovo je politika kulturnog genocida koji nema opravdanja

Novosti online

07. 09. 2021. u 19:00

PROAMERIČKE strukture pokušavaju da „unište sve što je ujedinjavalo Srbe i Crnogorce“ i potisnu Srpsku pravoslavnu crkvu iz Crne Gore, zamenjujući je „raskolničkom grupom“, izjavila je za članica Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Jelena Panjina komentarišući nemire u Crnoj Gori.

ИЗА НЕМИРА У ЦРНОЈ ГОРИ СТОЈЕ ПРОАМЕРИЧКЕ СТРУКТУРЕ Руска посланица: Ово је политика културног геноцида који нема оправдања

Foto: D. Milovanović

Prema njenim rečima, događaji u Crnoj Gori su kopija anticrkvenih pogroma u Ukrajini, koje su organizovale nacionalističke snage.

- Crna Gora je mala zemlja u kojoj nema uslova za ovakve manifestacije međuverske mržnje. Sve ove akcije su inscenirane i iza njih stoje globalne snage - rekla je Panjina.

Poslanica je podsetila na reči ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova koji je objavio da SAD pokušavaju da „unište jedinstvo pravoslavlja u svetu“.


- Vidimo kako se ova ispravna ocena još jednom potvrđuje na primeru Crne Gore, gde proameričke strukture namerno pokušavaju da unište sve što je u prošlosti ujedinjavalo Srbe i Crnogorce. S tim ciljem pokušavaju da izbace Srpsku pravoslavnu crkvu iz Crne Gore i zamene je raskolničkom grupom - konstatovala je Panjina.

- Pokušaji uništavanja „hiljadugodišnje verske tradicije Srba i Crnogoraca predstavljaju manifestaciju politike kulturnog genocida koja nema opravdanje - naglasila je poslanica.

Na Cetinju u Crnoj Gori je u subotu i nedelju došlo do sukoba protivnika ustoličenja mitropolita SPC i policije. Potpredsednik vlade Crne Gore Dritan Abazović objavio je snimak na kojem savetnik predsednika za bezbednost i bivši direktor policije Veselin Veljović učestvuje u svađi i sukobima sa pripadnicima policije, a kasnije je i priveden zbog sumnje da je napao službeno lice na dužnosti. Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić za nasilne proteste je okrivio Demokratsku partiju socijalista predsednika Mila Đukanovića.

 

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Mitropolit Joanikije celiva mošti Svetog Petra Cetinjskog

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024