NEMA TIŠINE PRED IZBORE? Poznati zahtevi opozicije u dijalogu, u izgledu i dogovor i oko minutaže na TV

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

01. 09. 2021. u 10:00

POSLE više odlaganja, sastanak predstavnika partija koji učestvuju u međustranačkom dijalogu bez posrednika stranaka biće održan u četvrtak, kada će radna grupa utvrditi konačan spisak zahteva, a među njima će se, kako saznajemo, naći i onaj da se ukine izborna tišina koja počinje dva dana pred termin glasanja.

НЕМА ТИШИНЕ ПРЕД ИЗБОРЕ? Познати захтеви опозиције у дијалогу, у изгледу и договор и око минутаже на ТВ

Foto N. Fifić

O ovoj temi razgovarano je na prethodnim sastancima i partije su se većinom složile da njeno ukidanje ili možda skraćivanje na jedan dan nije loša ideja.

Kako saznajemo, ključne tačke dogovora koji bi naredne nedelje trebalo da bude razmatran na još jednom sastanku, ali u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biće i ujednačeno prisustvo svih učesnika izbora (najavljenih za sledeću godinu) na javnim servisima i raspodela novca u kampanji, pa bi politički igrači trebalo da dobijaju više para pre raspodele mandata (sada je taj odnos 20 odsto pre izbora, a 80 procenata posle, i to za one koji su osvojili poslanička mesta).

Prema našim informacijama, gotovo je izvesno da će broj potrebnih potpisa za izlazak na parlamentarne izbore za manjinske partije biti smanjen sa sadašnjih 10.000 parafa na 5.000, ali se razmatra i mogućnost da se to učini i za većinske stranke.

Prema rečima Milice Đurđević Stamenkovski, iz stranke Zavetnici, ovaj sastanak je generalna proba narednog na kojem bi trebalo da bude potpisan sporazum, uz prisustvo Vučića kao garanta da će se dogovor ispuniti:

- Očekujem da ključni deo sporazuma budu mediji, čekamo predloge RTS i RTV, kakve će emisije uvesti. Tražili smo da KiM, RS i Crna Gora kao bitne teme dobiju poseban prostor. Što se tiče ukidanja izborne tišine, to ima smisla, jer pripadnici vlasti imaju priliku da se obraćaju biračima kao državni funkcioneri, a predstavnici opozicije ne.

POLA MILIONA ZA POTPISE

PITANjE potpisa provlači se kroz svaku kampanju. Deo stranaka ima problem da ih sakupi, pa se često spekuliše da im u tome pomažu veći politički igrači. Sa druge strane, problem je i u novcu, jer svaki potpis mora da bude overen kod notara. Tako, na primer, ukoliko stranka preda 10.000 potpisa, to ih košta 500.000 dinara.

Žika Gojković iz koalicija NADA rekao je, za "Novosti", da smatra da ne bi trebalo pred izbore menjati pravilo oko broja potpisa za većinske stranke, ali za manjinske - da.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!