MINUTAŽA NA OKRUGLOM STOLU: Dijalog stranaka uz prisustvo evroparlamentaraca danas i sutra, učestvuje 15 partija

S. S. R.

09. 07. 2021. u 09:11

PARTIJE vlasti i opozicije, razgovaraće danas i sutra u prisustvu posrednika Evropskog parlamenta Tanje Fajon i Vladimira Bilčika o poboljšanju izbornih uslova, a glavna tema biće mediji i mehanizmi za obezbeđivanje ravnopravnog predstavljanja svih političkih aktera u sredstvima javnog informisanja.

МИНУТАЖА НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ: Дијалог странака уз присуство европарламентараца данас и сутра, учествује 15 партија

Foto M. Anđela

Na ovoj rundi biće prisutno 15 stranaka, osam parlamentarnih (SNS, SPS, SVM, SDPS, JS...) i sedam koji nemaju predstavnike u Skupštini Srbije (među njima DS, SSP, Narodna partija... koje su 2020. bojkotovale izbore). Po dva predstavnika učesnika sedeće za okruglim stolom u Palati "Srbija", a kako saznajemo evropski posrednici su predložili ovakav raspored, kako bi svi bili ravnopravni, jer niko neće sedeti u prvom, drugom ili trećem redu.

- Prema planu, najpre će svi izneti mišljenja šta očekuju od dijaloga. Zatim će se razgovarati o medijima, kao i mehanizmima Nacionalnog javnog servisa da svi dobiju priliku da se ravnopravno predstave. Evroparlamentarci su pominjali da bi želeli i da razgovaraju o "narativu" koji koriste političari - ističe naš sagovornik i dodaje da će razgovori trajati danas ceo dan, kao i u subotu pre podne.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je da su u okviru dijaloga uz prisustvo stranaca, ali i onom koji se paralelno vodi bez medijatora iz Evropskog parlamenta, razmatraju teme - mediji, izborna regulativa, podnošenje lista, provera biračkog spiska, izborni dan, funkcionerska kampanja i finansiranje.

- Očekujem da će se do kraja jula znati šta je prihvatljivo od predloga o kojima se raspravlja. Zajednički cilj je da pokažemo međusobnu toleranciju, da se dogovorimo oko nekog kodeksa ponašanja u kampanji i da se politika vrati na taj deo da nema vređanja porodica - istakao je Dačić.

Evroparlamentarci su poručili da im je cilj da se dođe do dogovora, kako bi svi učestvovali na izborima, koji će najverovatnije biti održani na proleće sledeće godine.

OBRADOVIĆ: NEPRECIZNI PLANOVI

LIDER Dveri Boško Obradović izjavio je u četvrtak posle sastanka Radne grupe za međustranački dijalog, da su javni servisi RTS i RTV dostavili svoje planove informativnih programa u kojima, kako je rekao, ima pomaka u vezi sa predstavljanjem opozicije, ali je ocenio da planovi nisu baš precizni.

On je novinarima rekao da predstavnici opozicije sada čitaju te planove i da očekuje da će naredne nedelje imati neki novi sastanak ili pomak na tom polju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna