AMBASADOR ĐURIĆ: Bajdenova uredba je ažuriranje već postojećih mera

Tanjug

11. 06. 2021. u 23:13

PREMA onome što smo mogli čuti ovih dana od sagovornika u SAD, uredba koju je potpisao američki predsednik Džozef Bajden predstavlja ažuriranje već postojećih mera iz 2001. i 2003. godine, rekao je ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić.

АМБАСАДОР ЂУРИЋ: Бајденова уредба је ажурирање већ постојећих мера

Foto: Facebook

On je za kanal "Vesti", na pitanje na koga se u uredbi misli, rekao da ne bi bilo diplomatski da govori u ime države koja je takvu odluku donela ali ono što se čitajući uredbu može primetiti jeste da je u njoj eksplicitino spomenuta Albanija.

- Takođe je i činjenica da se u njoj spominje rezolucija 1244. i Dejtonski sporazum, kao i Prespanski sporazum za razliku od ranijih perioda kada je bio samo Ohridski sporazum. Te nijanse govore da postoje i razmišljanja o tome iz kojih potencijalno pravaca mi mogla da dođe destabilizacija regiona, koja kako autori uredbe kažu, njome treba da bude sprečena - istakao je Đurić.

Upitan šta očekuje od Bajdenove turneje po Evropi i da li će se SAD uključiti u dijalog Beograda i Prištine odgovorio je da je ključna krilatica koju je prethodnih nekoliko dana čuo u Vašingtonu ta da treba dati snagu Evropi da rešava regionalna pitanja.

- Mislim da se to uklapa u širu koncepciju politike nove američke administracije koja želi da ojača svoje savezništvo sa Evopskom unijom ali i pojedinačno sa državama unutar same Eevrope - rekao je on i dodao i da se odnos prema dijalogu Beograda i Prištine primarno vidi kao evropska odgvornost.

Međutim, kako je ukazao to nikako ne znači isključivanje uloge SAD iz svega ovoga.

- Oni su veoma zainteresovani za dijalog Beograda i Prištine ali primarnu ulogu u tome vide u Briselu - zaključio je Đurić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MOĆNO DEJSTVO OKLOPNIH VOZILA: Pogledajte naoružanje Vojske Srbije na Pešteru (VIDEO)