U AMERICI JE SRBIJA SADA - DOBRA VEST: Marko Đurić o Vašingtonskom sporazumu i lobiranju u kongresu

V.N.

24. 05. 2021. u 10:00

NOVA administracija Sjedinjenih Američkih Država prihvata obaveze iz Vašingtonskog sporazuma koji je zaključen tokom mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa.

У АМЕРИЦИ ЈЕ СРБИЈА САДА - ДОБРА ВЕСТ: Марко Ђурић о Вашингтонском споразуму и лобирању у конгресу

Foto Tanjug

To je za nas dobra vest, jer u tom sporazumu postoji čitav niz elemenata vezan za našu infrastrukturu, ekonomiju, zaštitu naše crkve, između ostalog i presude vezane za manastir Dečani koje treba da se primenjuju.

Ambasador u SAD Marko Đurić, gostujući na TV Prva, istakao je da Srbija suštinski decenijama nije bila prisutna u Americi u meri u kojoj je bilo potrebno:

- Vreme je da se to promeni. Poslednjih nekoliko meseci imali smo vrlo intenzivne kontakte i već 25 sastanaka sa članovima Kongresa i to u periodu pandemije.

Prema njegovim rečima, država se do 1991. godine na organizovan način bavila dijasporom, a sada smo u fazi kada iz pepela to gradimo iz početka. U SAD postoji značajna srpska zajednica prisutna u različitim branšama, imamo visokopozicionirane ljude, a radi se i na izgradnji digitalne platforme za povezivanje srpske dijaspore u SAD.

KRITIKE DOBRE ZA STRANKU

ĐURIĆ je istakao da su tenzije u SNS dobra stvar, kao i da bi nesumnjivo podneo ostavku da je na mestu ministra odbrane Nebojše Stefanovića.

- Koliko god to bila teška i neprijatna stvar, dobra vest je da imamo konačno u Srbiji vladajuću političku stranku koja je u stanju da dok je na vlasti temeljno sagledava, analizira, kritikuje i kontroliše rad svojih najviših funkcionera.

Ambasador je rekao i da je više puta video da se Srbija pominje u američkim mejnstrim medijima u udarnim vestima, naročito u nedeljama kada smo odskočili po broju vakcinisanih, i da je sada naša zemlja u SAD "preovlađujuće dobra vest". To je i zbog činjenice da smo za sedam godina napravili ekonomsku transformaciju i privukli najviše investitora u regionu.

Na pitanje da li će pritisci na Srbiju da se pojačaju, naš ambasador je odgovorio da ima utisak da Amerika snažno podržava ulogu EU u dijalogu između Beograda i Prištine i da će podržati rad Lajčaka. Dodaje da su SAD zainteresovane da se dijalog sa Prištinom nastavi, ističući da je Blinken javno pozvao Kurtija da se ponaša na konstruktivan način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije