ZA JAČANJE SVESTRANJE SARADNJE SUSEDA: Nova ambasadorka Srbije u Severnoj Makedoniji stupila na dužnost u Skoplju

Mladen Stančić - Skoplje od stalnog dopisnika

10. 06. 2021. u 17:40

OZVANIČENjEM stupanja na dužnost, Ambasadorka Republike Srbije u Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović na ceremoniji predaje akreditivnih pisama predsedniku Republike Severne Makedonije Stevi Pendarovskom, njemu lično i svim građanima prijateljske susedne države prenela je pozdrave predsednika Aleksandra Vučića, „uz najbolje želje za sveukupni prosperitet i svestrani razvoj naših bilateralnih odnosa“.

ЗА ЈАЧАЊЕ СВЕСТРАЊЕ САРАДЊЕ СУСЕДА: Нова амбасадорка Србије у Северној Македонији ступила на дужност у Скопљу

Foto: Kabinet predsednika RSM

Ambasadorka Jovanović je naglasila da Republika Srbija posebnu pažnju poklanja odnosima sa Severnom Makedonijom, kao jednim od najbližih suseda i izrazila spremnost da radi na daljem jačanju i unapređenju saradnje u svim oblastima. Istakla je da su „naše dve zemlje povezane snažnim kulturno-istorijskim vezama, a da su Srbi koji žive u Severnoj Makedoniji i Makedonci koji žive u Srbiji, dodatni most koji nas svakodnevno spaja“.

Ambasadorka Jovanović je rekla da se naše države zajednički zalažu za dugoročnu stabilnost regiona prvenstveno kroz ekonomsko povezivanje.

- Republika Srbija podržava prijateljsku Severnu Makedoniju i u njenim evropskim aspiracijama imajući u vidu činjenicu na je čitavom našem regionu mesto u Evropskoj Uniji, kao prostoru kome geografski, istorijski i kulturno pripadamo - ukazala je ambasadorka Jovanović.

Na ceremoniji predaje akreditivnih pisama, predsednik Pendarovski naglasio je da su dve prijateljske zemlje i dva naroda povezani dugogodišnjim tradicionalnim prijateljstvom, bliskim kulturnim vezama i intenzivnom saradnjom u mnogim oblastima od obostranog interesa.

Predsednik je rekao da je visok nivo bilateralnih odnosa potvrdila i bliska saradnja tokom humanitarne krize izazvane pandemijom Kovid-19. On je istakao da očekuje da će dve prijateljske zemlje iskoristiti sve potencijale i dati prioritet saradnji na konkretnim bilateralnim i regionalnim projektima, u ekonomiji i trgovini, investicijama, infrastrukturi, energetici, kao i u svim drugim oblastima od zajedničkog interesa.

- U budućnosti očekujem da dve prijateljske države iskoriste sve potencijale i prioritet da stave na saradnju na konkretnim bilateralnim i regionalnim projektima, u ekonomiji i trgovinskoj razmeni, investicijama, infrastrukturnom, energetskom povezivanju, kao i u svim drugim oblastima od uzajamnog interesa među kojima, svakako bih izdvojio kulturu i obrazovanje, pitanja od značaja za održiv razvoj regiona kao interkonektivnost, mobilnost i adresiranje na goruća pitanja mladih - rekao je predsednik Pendarovski.

Podrška otvaranju kulturnih centara

Oceujući da su nastavak redovnog političkog dijaloga i međusobnih konsultacija potpuno u funkciji nadgradnje i produbljenja dobrososusedskih odnosa, kako je saopšteno, Stevo Pendarovski je istakao i poštovanje i unapređenje tretmana i statusa makedonske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Severnoj Makedoniji.

„Oni su most povezivanja između naših dveju zemalja. Ja pružam moju potpunu podršku za otvaranje kulturnih centara u Beogradu i u Skoplju i nadam se da će vlade dveju država realizovati ovaj projekat u toku ove godine“, zaključio je predsednik Pendarovski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna