SRBIMA BRANE I DA SE SEĆAJU: Predstavnici srpskog naroda ne mogu da obeležavaju stradanje u Federaciji BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 06. 2021. u 11:30

SRBIMA u Federaciji BiH sistematski se onemogućava da održavaju kulturu sećanja i obeležavaju zločine koji su nad srpskim narodom vršeni u FBiH.

СРБИМА БРАНЕ И ДА СЕ СЕЋАЈУ: Представници српског народа не могу да обележавају страдање у Федерацији БиХ

Foto: Printskrin

Dok su Bošnjaci nedavno u Prijedoru u velikom broju obeležili stradanje, jer Republika Srpska poštuje pravo da obeleži ono što smatra da treba, za Srbe u Federaciji BiH važe sasvim druga pravila.

Đorđe Radanović, Foto: D. Pozderović

To za "Novosti", kaže Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

- Bošnjaci u Republici Srpskoj mogu da obeležavaju šta hoće, gde hoće i kad god hoće i Srpska im ne pravi problem. Za razliku od Bošnjaka u RS, Srbi u FBiH ne mogu doći da obeleže stradanje u Sarajevu, zabranjeno je doći u Dobrovoljačku, Veliki park, na Kazane, ne mogu obeležiti Tuzlansku kolonu, a da se ne pominje da bi trebalo obeležiti postojanje 211 logora i mesta stradanja širom Sarajeva, jer je u startu jasno da to Bošnjaci ne bi dozvolili - ističe Radanović.

PRETNjE "Zelene beretke" u Dobrovoljačkoj , Foto Kliks

On kaže da Srbi ne mogu obeležavati mesta stradanja u FBiH jer "Zelene beretke", "Patriotska liga" i veterani bošnjačkih jedinica prete blokadom, sukobima i pravljenjem problema.

- Ne samo da je gotovo nemoguće obeležiti stradanja iz poslednjeg rata, nego se sistemski onemogućava i za stradanje Srba u Drugom svetskom ratu. Policija većinski bošnjačkog Unsko-sanskog kantona 2019. i 2020. godine tri puta je blokirala obeležavanje stradanja na Garavicama, kaže Radanović.

POMERAJU DATUME

PREMA rečima Radanovića, u FBiH policija je određivala kada se može obeležiti stradanje Srba i to pomerajući datume.

- Možete zamisliti šta bi se desilo kad bi Srbi Bošnjacima u Prijedoru učinili isto kao što je u gradovima FBiH Srbima zabranjeno da obeleže mesta gde su ubijani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili