GLAS NARODA PO USTAVU: Ukida se obaveza da mora da se izjasni 50 odsto birača

S. S. R.

26. 05. 2021. u 08:23

GRANICA da na referendum mora da izađe najmanje polovina upisanih birača, kako bi ceo proces uspeo, biće ukinuta novim Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi koji će se uskoro naći pred poslanicima.

ГЛАС НАРОДА ПО УСТАВУ: Укида се обавеза да мора да се изјасни 50 одсто бирача

Ustav Srbije

Time će ovaj akt biti usklađen sa Ustavom koji u stavu 203 predviđa da je promena usvojena glasovima većine izašlih birača, bez "praga" koliko treba da učestvuje u referendumu.

Po novim pravilima glasaće se na izjašnjavanju o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe i način izbora sudija. Sednica na kojoj treba da praktično započne izmena najvišeg pravnog akta zakazana je za 8. jun.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao da treba da se promeni Zakon o referendumu zato što postojeći nije usklađen sa Ustavom, iako je to trebalo da se uradi godinu dana od dana donošenja najvišeg pravnog akta.

- Kasni se 14-15 godina sa promenom zakona. Postojećim Ustavom je ukinuta odredba prethodnog Ustava iz devedesetih godina, po kojoj je za promenu Ustava bilo potrebno da izađe i glasa više od polovine svih birača, a sada to treba da se potvrdi zakonom - objasnio je Dačić.

Važeći zakon donet je 1994. godine, a minimalno je izmenjen 1998. Referendum i narodna inicijativa se retko koriste, dok je u evropskim državama mnogo drugačija situacija.

Od uvođenja višestranačja u Srbiji, bila su svega tri referenduma na nivou države - 1992. 1998. i 2006. godine, a predlagač je bila samo Skupština, ne i građani. Prihvaćena je samo jedna narodna inicijativa i to Fondacije "Tijana Jurić" za izmenu krivičnog zakona.

Arhiva

Na lokalu su se sprovodili samo referendumi koji su se odnosili na uvođenja mesnih samodoprinosa, što pokazuje da se referendum kao institut demokratije vrlo slabo primenjuje. Prema izmenama, potreban broj birača koji ga pokreću u lokalnim samoupravama trebalo bi da bude smanjen na pet odsto (dosad je nekim lokalnim statutima bilo predviđeno i 25).

ROK PRODUŽEN NA 90 DANA

NOVINA koja se odnosi na narodnu inicijativu, trebalo bi da produži rok za prikupljanje potpisa sa dosadašnjih sedam dana na 90 dana. Time bi se, pokretačima inicijative, dalo mnogo više vremena za sprovođenje procedure.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna