MINISTARKA PRAVDE POPOVIĆ: Najveći kritičari ustavnih promena imali rukovodeće uloge u pravosuđu

Tanjug

29. 04. 2021. u 16:59

MINISTARKA pravde Maja Popović izjavila je danas da su najveći kritičari ustavnih promena imali rukovodeće funkcije u pravosuđu i priliku da poboljšaju njegov rad, ali ne samo da su je propustili, već su prouzrokovali nenadoknadivu štetu pravosuđu koju i dalje trpimo.

МИНИСТАРКА ПРАВДЕ ПОПОВИЋ: Највећи критичари уставних промена имали руководеће улоге у правосуђу

Foto Ž. Knežević

Popović je to rekla tokom javnog slušanja o predlogu promena Ustava u oblasti pravosuđa koji je podnela Vlada, a koje je danas otpočeo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Aktivna diskusija je od značaja kako bi se došlo do najboljih rešenja za promenu Ustava u obasti pravodsuđa koji će stvoriti bolje uslove za vladavinu prava a i samim tim i ispunjavanje međunarodnih obaveza Srbije u procesu evrointegracija, rekla je Popović kao predstavnik ovlašćenog predlagača i upoznala o razlozima za promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

Popović je između ostalog navela da su promene Ustava uslov za dalju reformu pravnog sistema i najzanačajnija reforma u vladavini prava koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan od priortotiteta politike EU.

Prema njenim rečima, imajući to na umu Srbija posvećuje veliku pažnju ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 23 "Pravosuđe i osnovna prava".

Dodala je i da su promene posvecehene promenama Ustava u cilju unapređena kvaliteta pravde, nezavisnosti, nepristrasnoti, stručnosti odgovornosti i efikasnosti pravosuđa.

Popović je navela da su analizirane postojeće odredbe Ustava sa stanovišta opštih međunarodnih i evropskih standarda sadržanih u dokumentima EU, UN, Saveta Evrope - Venecijanske komisije, Grupe država protiv korupcije, Evropske komisije za efikasnost pravosuđa, Konsultativnog veća evropskih sudija, Konsultativnog veća evropskih tužilaca i Evropske mreže saveta pravosuđa, čime bi Srbija ispunila međunarodne obaveze u procesu evropskih integracija.

Na prvom javnom slušanju navedeno je da su promene Ustava u oblasti pravosuđa neophodne u cilju uspostavljanja boljeg sistema predlaganja, izbora, premeštaja i prestanka funkcije sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

To podrazumeva i veću odgovornost sudija, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca koja mora biti podstaknuta ukidanjem probnog perioda prilikom izbora sudija i zamenika javnih tužilaca, koji se prvi put biraju na sudijsku, odnosno javnotužilačku funkciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!