Povodom 21. godišnjice NATO agresije na SRJ mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je u Cetinjskom manastiru parastos postradalima u NATO bombaradovanju.

- Na današnji dan počelo je strašno novo nacifašističko nasilje nad našom zemljom i narodom, naročito na Kosovu i Metohiji, bombardovanjem i šiptarskim zločinima koji su nezapamćeni u novijoj istoriji i prvi su takve vrste u Evorpi posle prvog nacifašističkokog zločina izvršenog u toku Drugog svejtskog rata. Samo Gospod znade koliko je nevino postradalih i pobijenih. Tokom 1999. godine mi smo bili na Kosmetu i zapisali u četiri knjige jedan deo imena onih koji su pobijeni, postradali, kazao je mitropolit Amfilohihe, koji je tokom parastosa pomenuo pobijene sa KiM - jeromonaha Stefana iz manastira Budisavaca, koji je odveden i bačen u jamu zajedno sa ostalim pobijenim i danas mu se ne zna ni groba ni mramora, kao i monaha Haritona iz Prizrena, koji je obezglavljen, a čiji deo moštiju je pronađen i sahranjen u manastiru Petra Koriškoga, Maricu Mirić iz Belog Polja kod Peći, nad kojom su nasilnici tzv. UČK izvršili nasilje a potom zaklali, koja je sahranjena uoči Vidovdana iza crkve u Pećkoj patrijaršiji.

-Mnoga imena postradalih ni danas nisu zapisana, ali su zapisana imena onih koji su postradali ovde kod nas u Murinu, u Crnoj Gori jer je i ona bombardovana, podsetio je vladika, dodajući da je naša dužnost. da se na ovaj dan setimo svih njih i svih onih koji su prognani i koji su postradali u pogromu 2004. godine takođe na Kosovu i Metohiji.