PRVI sastanak premijera Duška Markovića sa opozicionim partijama, predstavnicima civilnog sektora, medijima kojima je uputio poziv na dijalog o evropskim perspektivama Crne Gore, ali i izbornom procesu, prema saznanjima "Novosti" biće održan tokom ove sedmice, najverovatnije u petak. Ova priča dobila je na značaju tokom posete Olivera Varheljija, evropskog komesara za proširenje i spoljnu posetu, koji je insistirao na dijalogu, ali i onaj koji već počeo između predstavnika Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Reforme moraju da se ubrzaju, naročito u oblasti vladavine zakona i slobode medija, poručio je Varhelji, pozivajući opoziciju da sarađuje i kreira sa kabinetom Markovića kako bi se ubrzao put ka članstvu države u EU.

Dok je lider URA Dritan Abazović istakao da "u dijalog treba uključiti Evropsku uniju".


Pročitajte i: Đukanović nedvosmisleno priznao: Crna Gora je bila SRPSKA država kojom je upravljala SPC (VIDEO)- Vlada Duška Markovića nema legitimitet, a ni kredibilitet da vodi ozbiljan dijalog, već kao što smo predložili komesaru za proširenje Varheljiju - to treba da bude Evropska unija - rekao je Abazović.

Kako sada stvari stoje, jedina opoziciona partija koja će se odazvati pozivu premijera biće Socijaldemokratska partija. Oni su jedini uslov postavili da ovo bude politička namera da se u izbornoj godini dijalogom reše krupni politički i institucionalni problemi u društvu. Šansu u ovom dijalogu vide i u Privrednoj komori Crne Gore.


BOJKOT

NA Markovićevom sastanku neće se pojaviti predstavnici Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije, Ujedinjene Crne Gore, Radničke partije, Demosa, Građanskog pokreta URA.