U litijama i na molebanima, braneći svetinje, branimo državu, poručio je otac Gojko Perović , rekor cetinjske Bogoslovije, hiljadama Novljana koji su večeras objedinjeni u litiji koja je išla iz Žvinja i Igala, a onda se sjedinila na Toploj u crkvi Svetog Spasa i kroz grad stigla do Manastira Savina.

-Kada bi bilo po ludoj pameti onih koji su pisali ovaj zakon o slobodi veroispovesti, a napisali su da će to biti onoga koji je pre 1918. pravio te manastire. Onda ovaj manastir ide pravo putem vladike Ljubibratića u Tvrdoš jer su ga oni gradili, manstir Morača koji su podigli Nemanjići, jedan od najlepših manastira, ide Nemanjićima, Piva Sokolovićima, episkopima hercegovačkim i patrijarsima pećkim, Đurđevi stupovi Nemanjićima kazao je otac Perović.

Zaključio je potom da dosada nije bilo vladara da kaže da ono što je crkveno postaje državno, niti je danas u Evropi niko napisao zakon sličan ovom.


-U Evropi nema Zakona o verskim slobodama u koji su udrobljena imovinska pitanja i pitanja svojine. Nema takvog zakona kakav su se naši naučnici setili da naprave, nema nigde na svetu, rekao je Perović.

Vlasti u Crnoj Gori poručio je da nema potrebe da u u 21. veku utvrđuju identitet Crnogoraca jer oni hiljadu godina znaju ko su.

- Naš narod zna koliko se carstava promenilo od kada je ovaj manastir napravljen. Velika su carstva uvek bila i menjala se, ali naš narod je znao da postoji veliko carstvo gore na nebu. I znao je svaki mudri vladar da u njegovoj državi, pored toga što ima ambasadu Amerike, Rusije, Britanije i svih tih velikih zemalja, dobro je da ima ambasadu nebeskoga carstva u svome gradu, u svojoj državi. Samo ludome je moglo pasti na pamet da kaže da će ta ambasada nebeskoga carstva sad biti moja, moje države - rekao je otac Perović i u besedi istakao da se vekovima znalo kome su manastiri posvećeni i kome su namenjeni:


- Ivan Crnojević “poslednji srpski vladar koji se sklonio pod lovćenskim kršem bežeći od turske najezde”, sklonio se u Do, ispod Lovćena i posvetio manastir Presvetoj Bogorodici kao što je i ovaj manastir Savina posvećen majci Božijoj i rekao : Ovo ostavljam crkvi i da nije nekome slučajno posle mene, palo na pamet da to uzme od crkve i prepiše sebi” – 15. vek. Pa kad je knjaz Nikola ojačao svoju državu u Glasu Crnogorca ima zapisano 1895. “Obnavljam ovu svetinju koju je izgradio Ivan Crnojević da se zna da ovo ostaje crkvi da bi crkva napredovala na blagoslov naroda” i tačno knjaz Nikola kaže koji je to narod i pravoslavne crkve. Valtazar Bogišić,otac crnogorskih pravnika kaže “postoji više imaoca, odnosno onih ljudi koji imaju imanje u Crnoj Gori. Jedno je država, drugo je crkva, treće je privatna svojina. To se znalo pre 150 godina -rekao je rektor Cetinjske bogoslovije.

Njegova poruka bila je i da je su građani u litijama građani Crne Gore i ne može im niko meriti koliki su Crnogorci niti koliki su Srbi.

-U ovoj našoj državi pre 27. decembra bilo je zakona po kome si mogao suditi ako misliš da je nešto tvoje a ne moje... Ali, probala država da se sudi za Ćipur i za Kruševac, u parničnom postupku, pred sudovima ove zemlje. Nismo išli u Beograd ni u Trebinje i dobila je Mitropolija spor. Ne ide im. Ne možeš ukrasti pred sudovima! I šta su onda napravili? Zakon po kojem ćemo između Vlade i Crkve raspravljati šta je čije i to u katastru koji je podređen Vladi. Tu ćemo utvrditi šta je čije! E pa NE DAMO SVETINjE! –poručio je Gojko Perović jednodušno i burno podržan.

Istu reakciju izazvala je i želja da se litije nastave mirno i dostojanstveno a : mi možemo ovako do leta, da spojimo Božić sa Božićem i Savindan sa Savindanom – rekao je na kraju besede otac Perović.