Brdžu i Luku policija izvela iz pritvora da bi im pretresli kuće, Amfilohije poziva vlast da ne priprema ukrajinski scenario: U Crnoj Gori nastavljen progon učesnika mirnih protesta

M. SEKULOVIĆ - V. KADIĆ

28. 01. 2020. u 07:10

Брџу и Луку полиција извела из притвора да би им претресли куће, Амфилохије позива власт да не припрема украјински сценарио: У Црној Гори настављен прогон учесника мирних протеста

Branko i Luka Tapušković

Bratu Milivoja Brkovića policija nije dozvolila da prisustvuje pretresu, Lukinog oca nisu ni zvali iako je on vlasnik kuće
SESTRE i braćo, dobijena je najvažnija bitka, a ona se odvijala u grudnom košu, u ovom malom mišiću zvanom srce. Pomoli se, pravoslavni svete, za braću koja su obukla uniformu, jer im je više nego potrebna. Samo molitva! Slava Bogu za sve!

Ovako se u subotu uveče, nekoliko sati pre hapšenja, na svom fejsbuk-profilu obratio Podgoričanin Milivoje Brdža Brković (24), koji je postao simbol "trobojka revolucije".

Oni za koje je tražio molitvu došli su po nalogu tužioca i, sa još 12 prijatelja koji su iscrtali mural-trobojku u naselju Zlatica, priveli ga pod sumnjom na krivično delo "pozivanje na otpor". Tačnije, na otpor policiji koja je došla i šok-bombama i suzavcem zasula goloruki narod na Zlatici.

U ponedeljak ujutru Brdža je ponovo stigao na svoju Zlaticu, a onda i u rodne Kuče. Doveden je sa lisicama na rukama da prisustvuje premetačini stana i roditeljske kuće.

SIN POLICAJCA SVAKO normalan zna da su ovi momci uhapšeni da bi se narodu uterivao strah u kosti - kaže otac Branko i dodaje da je njegov sin uhapšen jer je prenosio intervenciju policije. - Neka je. Zamislite dokle smo došli. Među uhapšenima je i mladić čiji otac radi u policiji! Eto, tako, tata radi gore na prijavnici, a sin je u "betonjerci" - kaže Branko.

- Naravno da nisu ništa našli. A šta da nađu? Naš Brdža je častan čovek, Srbin, humanitarac, prijatelj svih dobrih ljudi. Voli svoju veru, narod i svoju jedinu crkvu - kaže njegov brat Miro, kome su rekli da napusti kuću dok traje pretres. - Stojimo iza svakog Milivojevog postupka. Policija je bila korektna i ništa im ne zameramo. Nadam se da su osetili koliko je naša kuća puna vere i koliko poštujemo druge. Nadam se da će se moj brat, kao i ostali mladići naći na slobodi, čak i pre nego isteknu 72 sata pritvora.

Dok je služio liturgiju u Crkvi Svetog arhangela Mihajla u Doljanima, policija je u ponedeljak upala u dom sveštenika Branka Tapuškovića, oca Luke Tapuškovića (22), mladića koji je takođe uhapšen posle teških incidenata na Zlatici.

- Upali su u kuću, doveli su Luku koji je imao ključ i izvršili premetačinu. Nisu čekali da dođem, iako sam vlasnik doma - kaže za "Novosti" otac Branko. - Nisu izvršili premetačinu ni u prisustvu svedoka, niti je prisustvovao Lukin advokat. Jasno je da pokušavaju da nas zastraše, ali neće uspeti. Mi smo na pravednom, Božjem putu - kaže otac Branko.

PROČITAJTE JOŠ: Crnogorski nacionalisti pozdravljaju NACISTIČKIM pozdravom: Još jedan izliv mržnje posle USTAŠKIH pesama na Cetinju (FOTO)

Posle hapšenja na Zlatici, slično se u ponedeljak dogodilo u podgoričkom naselju Nova Gorica, gde je nekoliko mladića privedeno na informativni razgovor. Njihova "krivica" je u tome što su sa ranije oslikanog murala - srpske trobojke, skidali naknadno stavljen natpis "Nikad više 1918", na zid koji je u privatnom vlasništvu.

Milivoje Brdža Brković Foto Fejsbuk

Demokratski front optužio je Mila Đukanovića da stoji iza hapšenja omladine u Podgorici i drugim gradovima. Naveli su da je on naredio hapšenja svojim "poslušnicima u policiji". DF je pozvao Đukanovića "da pod hitno oslobodi sve utamničene, sputa one koje je pustio na mirne građane, da ne zaboravi da su svi diktatori u svojim poslednjim danima vladavine posezali za sličnim metodama, i da se podseti na koji način se završavala njihova vladavina".

AMFILOHIJE: NE PRIPREMAJTE UKRAJINSKI SCENARIO

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je vlast da ne priprema zločine kakvi su se dogodili u Ukrajini, nego da se vrate putu koji vodi u život večni koji nam je utvrdio naš putevoditelj Sveti Sava, saopšteno je na sajtu Mitropolije.

On je na Savindan služio arhijerejsku liturgiju u manastiru Svetoga Save na Savinoj Glavici u Donjem Grblju, sa vladikom bariševskim Viktorom iz Ukrajinske pravoslavne crkve :

- Mnogi hramovi su u ovo naše vreme od kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve otimani. Bratski, maltene građanski rat traje na tim prostorima, ali Crkva Božija je nepobediva. Crkva pravoslavna u Ukrajini, kijevskoj Rusiji, kao i naša Crkva, stradala je kroz vekove, ali je sačuvala svoju veru i vernost Hristu Bogu. I danas čuva i strada.

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije je rekao da nijedan okupator nije narodu uzimao svetinje:

- Nažalost, ono što je najteže, naša vlast je krenula to da čini. Lako bismo se borili i branili da je neki tuđin napao naše svetinje, ali nam je teško kad su braća. Međutim, moramo da se borimo protiv nepravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)