Za pravo čast i slobodu Crne Gore, poruka „zelenaša“ uz očekivan kolorit, Krsto Zrnov Popović, ali šokantan nacistički pozdrav, u čije ime i pod kojim su pobijeni milioni ljudi u Drugom svetskom ratu. Sve se to vidi na slici grupe crnogorskih nacionalista.


Fašistički ispadi grupe nikšićkih momaka, pokazuju stepen obolelosti i mržnje, kao i očigledno raspirivanje verske i rasne mržnje, prenosi In4s.


Inače, krilatica „Nikad više 1918“ izvorno pripada nemačkom mitu o ubodu u leđa koji je bio široko rasprostranjen u posleratnoj Nemačkoj u vreme Vajmarske repiblike. Izrazito su ga koristili nacionalistički i monarhistički krugovi koji su za poraz Nemačke u Velikom ratu optuživali civilne političare, liberale i ostale domaće „izdajnike“ nazivajući ih „novembarskim kriminalcima“.


Ovaj mit prihvatio je i u svoj narativ ugradio i Adolf Hitler.


PROČITAJTE JOŠ: Na Cetinju se vijorila albanska zastava i pevale se ustaške pesme: Crnogorski nacionalisti podržali otimanje svetinja SPC (FOTO/VIDEO)


Krilatica je bila prisutna i u albanskom nacionalističkom diskursu 70-ih godina prošlog veka na Kosovu i Metohiji.


Foto: Instagram


Na slici se vidi i zastava sa likom Krsta Zrna Popovića. Njega separatisti danas predstavljaju kao crnogorskog nacionalistu iako se ovaj oficir otvoreno izjašnjavao kao Srbin, a za vreme izbeglištva pisao da je „Crna Gora ona zemlja gde se čuvala i sačuvala iskra slobode Srbinove“. Popović je prilikom povratka u Kraljevinu Jugoslaviju izjavio da je jedini razlog zašto je podigao bunu bio zato što je „prilikom sukoba dve struje u Crnoj Gori 1918. godine ostao veran svetinji zakletve položene Vrhovnom Komandantu Njegovom veličanstvu Kralju Nikoli“.


PROČITAJTE JOŠ: "Maske su definitivno pale": Miraš okružen ustašama, nakon gostovanja na zagrebačkoj televiziji (FOTO)


Za vreme Drugog svetskog rata Popović je predvodio snage koje su se borile protiv partizana. Ubijen je od strane OZN-e 1947. godine. Jedan od izvršilaca ubistva bio je Veljko Milatović, a po svemu sudeći naređenje je izdao Jovo Kapičić. Da ironija bude veća, upravo su Kapičić i Milatović, među komunistima bili najveći pobornici stvaranja crnogorske nacije. Tako da crnogorski nacionalisti slave Popovića, koji se izjašnjavao kao Srbin, kako bi istakli pripadnost naciji koju su stvorile Popovićevi egzekutori.