Propao na izborima, ali ne odustaje: Pevač odlučio da ostane u politici

NovostiOnline/J. K.

ponedeljak, 20. 01. 2020. u 18:01

Пропао на изборима, али не одустаје: Певач одлучио да остане у политици

Foto Tanjug/HINA

Miroslav Škoro, jedan od učesnika u hrvatskim predsedničkim izborima, najavljuje okupljanje desnice
ZAGREB: OD STALNOG DOPISNIKA


PEVAČ Miroslav Škoro nakon neuspeha na predsedničkim izborima u Hrvatskoj ostaje u politici i najavljuje okupljanje desnih strana pod njegovim imenom uoči parlamentarnih izbora.

Škoro neće osnovati novu političku stranku, jer ocenjuje da nema vremena da se ona pozicionira, ali će ponuditi desnim strankama da nastupe zajedno i koriste njegovo ime kako bi postigli najbolji rezultat na izborima i postale treća politička snaga u Hrvatskoj.

Ko će sve sa Škorom za sada se stranke i njeni lideri ne izjašnjavaju, a analitičari procenjuju da bi takva koalicija zaista mogla na izborima u septembru ili oktobru biti presudna za formiranje vlasti. Naime, u ovom času SDP i HDZ vode mrtvu trku, a koalicioni potencijal im je premali da samostalno formiraju vladu.

HDZ u martu čekaju stranački izbori, a Andreju Plenkoviću će se suprotstaviti dvojica bivših šefova diplomacije Davor Ivo Štir i Miro Kovač, te bivši predsednik stranke Tomislav Karamarko koji je takođe najavio mogućnost kandidature.

Stranka će uskoro doneti odluku kada će se izbori održati i koja će pravila vrediti, a smer koji će HDZ imati posle izbora odrediće u velikoj meri i politički život u zemlji. Ako pobedi Plenković ojačaće njegova proevropska struja, a ako izgubi desnica u HDZ-u imaće priliku da stranku pozicionira više desno nego što je sada.

I SDP se priprema za izbore, a uskoro bi trebalio da se objaviti sastav vlade u senci. Sadašnji predsednik Davor Bernardić potvrdio je da će samo on biti kandidat za premijera ako levi SDP pobedi i uspe da sastavi vladu i da se neće ići u eksperiment da on vodi stranku, a neko drugi vladu. Ankete u ovom času pokazuju malu prednost SDP-a, pre svega što je pobedio i kandidat levice Zoran Milanović na izborima, ali prava politička bitka tek predstoji i to u vreme dok Hrvatska predsedava Evropskom unijom.

Treći put očito je doživeo fijasko, pa je tako sa političke scene nestao sudija Mislav Kolakušić koji je u jednom času bio prava zvezda, a onda završio kao poslanik u Evropskom parlamentu i doživeo debakl na predsedničkim izborima.

I Most koji je dugo vremena bio odlučujući za formiranje hrvatske vlade više nema uticaj kao pre, a slabi rejting imaju i druge stranke centra.

Tako se nastavlja trka između dve najjače stranke, HDZ-a i SDP-a, dok desne stranke pod Škorom tek trebaju pokazati mnogu li se ujediniti i lične interese njihovih lidera podrediti zajedničkom cilju da budu odlučujući faktor u budućem sastavku parlamenta. SDP će birače pokušati privući obećanjem o smanjenju ministarstava, te politici koja će biti krajnje kritična prema korupciji u društvu, dok se HDZ hvali uspesima vlade na ekonomskom planu i traži još jedan mandat da sprovede nužne reforme.

Komentari (1)

Sumnjičavi

20.01.2020. 19:03

Pa i nije baš da je propao. Anonimus u politici, završio na 3. mestu. Ima odličnu polaznu osnovu za formiranje neke stranke ili pokreta.

Logican Korak

20.01.2020. 23:34

Nije on blesav...zaso je u godine i ne tezgari mu se vise:) Namirisao je vrh biznis za dzbalebarose...Manje truda, vise para!