Crnogorska granična policija je u zajedničkim akcijama sa partnerskim službama u protekloj godini sprovela je dve operacije „Stolen Boat" u akvatoriji i priobalju Jadranskog mora, Skadarskog jezera i rijeke Bojane, tokom koje je pronašla 14 ukradenih plovila i dva vanbrodska motora ukupne vrednosti oko 1.087.000 evra.


Crnogorska policija je piše u saopštenju, na ovaj način, pokazala da ima spremnost i kapacitete za čuvanje plave granice.


"Sektor granične policije je planirao operacije u dve faze, u maju i avgustu 2019. godine i u određenim slučajevima ostvario koordinaciju i saradnju sa Sektorom kriminalističke policije, Lučkom kapetanijom i Višim državnim tužilaštvom.


Uspostavljenom operativnom podrškom na terenu, organizaciona struktura granične policije, Nacionalni komunikacioni centar – NCC Podgorica je razmenjivao informacije i sa Glavnom jedinicom za ukradena plovila u Konstanzi - SR Njemačka, Obalskom stražom SAD, Graničnom policijom Velike Britanije i Italijanskom Guardia di Finanze.


PROČITAJTE JOŠ: Lopovi u Crnoj Gori oborili rekord: Za četiri godine 101 krađa, uvek iste mete na malom prostoru


Podrška ovoj akciji je pružena kroz Projekt IPA2017 „Borba protiv teškog kriminala na zapadnom Balkanu" i sa Ministarstvom pravosuđa SAD – ICITAP, saopšteno je iz policije.