U Lovasu u Slavoniji pronađena je grobnica star 5.000 godina, koji datira iz gvozdenog doba, što se inače smatra veoma retkim u Hrvatskoj.


Zanimljivost kod tog otkrića predstavlja to što se u tom grobu nalaze tri kostura, u vrlo neobičnim položajima - dva su postavljena u isti položaj na leđa i sa nogama presavijenim u kolenima i rukama savijenim u laktovima, prenosi zagrebački portal Indeks.

Ti skeleti, navode arheolozi, pripadaju ženi staroj između 20 i 30 godina i muškarcu između 25 i 35 godina.

Između njih se nalazi još jedna sahranjena osoba, žena stara između 30 i 40 godina i ona je pronađena okrenuta licem i grudima prema tlu - njene noge pronađene su isprepletene sa nogama žene sa njene leve strane, a njena desna ruka bila je ukrštena sa rukom muškarca sa njene desne strane.

Na njenoj desnoj ruci pronađeni su tragovi ozbiljne traume, verojatno uzrokovane prebijanjem.

Arheolog Filip Franković sa Univerziteta u Hajdelbergu i spoljni saradnik Arheološkog muzeja u Zagrebu smatra da je teško reći zasto su skeleti zakopani na taj načini u tom položaju.

Kako kaže, teško je poverovati da su sva tri pojedinca umrla istovremeno i moguće je da se bar u jednom slučaju radi o nasilnoj smrti, kao i da su sama isprepletenost i položaji tela zanimljivi jer stvaraju simetričnu sliku.


Pročitajte još: Tragovi naselja iz gvozdenog doba unutar zidina Kremlja

Inače, Kostolačka kultura je prethodila vučedolskoj kulturi.

Ljudi tog vremena živeli su u nadzemnim kućama izgrađenima od gline pomešane sa slamom i stavljene na nadzemnu strukturu od pruća, drvenih greda.