Posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović biće pohranjeni početkom 2020. na Cetinju, ali bez opela

V. KADIĆ

10. 12. 2019. u 12:51

Посмртни остаци потомака династије Петровић биће похрањени почетком 2020. на Цетињу, али без опела

Foto Arhiva Novosti

Organizator ima rok da sve pripremi do kraja decembra

POSMRTNI ostaci potomaka dinastije Petrović Njegoš, koji su rasuti širom Evrope, biće sabrani i pohranjeni u Crnoj Gori početkom naredne godine u Dvorskom groblju, u okviru Novog groblja na Cetinju, bez opela! Time je ispoštovana želja princa Nikole Petrovića Njegoša da njegovi preci počivaju na cetinjskom groblju pored svojih sugrađana, "kako bi se njihova grobna mesta adekvatno štitila, održavala i bila pristupačna".

- Takođe, princ Nikola je istakao da neće verske obrede, jer ne želi da njegova porodica bude izvor podele u Crnoj Gori, već zajedništa - ističe se u informaciji Vlade Crne Gore, koja je zadužila organizacionu komisiju da povereni zadatak o prenosu posmrtnih ostataka tri sina kralja Nikole (Danila, Mirka i Petra) i njegovog unuka Mihaila, "koji je nasledio krunu Petrovića 1921.godine, obavi do kraja ovog meseca".

Pročitajte još - Kosti dinastije Petrović i dalje leže u tuđini

Vlada je 7. februara ove godine zadužila Ministarstvo kulture da obrazuje stručni tim koji će predložiti koordinacionom odboru odgovarajuću lokaciju za grobna mesta potomaka dinastije Petrović Njegoš, kao i da informiše Vladu o formiranju komisije za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane njihovih posmrtnih ostataka iz Italije, Francuske i Austrije. Ovim događajem, koji je od državnog značaja, koordiniraće ministar kulture Aleksandar Bogdanović, šef diplomatije Srđan Darmanović, gradonačelnik prestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, Branislav Mićunović, bivši ambasador Crne Gore u Srbiji, i rukovodilac sektora za protokol Simeun Raonić.

PROTIVLjENjE VLADIKE

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Amfilohije ne slaže se da članovi kraljevske dinastije Petrovića budu sahranjeni na civilnom groblju u Cetinju, što je odlučila Vlada Crne Gore.

- Neće da ih sahrane u Cetinjskom manastiru, u grobnici koju je osnovao kralj Nikola, nego prave nekakvu novu grobnicu. Našli su ovog siromaška od princa Nikole, koji nema pojma ni šta je Crna Gora, ni šta su njegovi preci. I on prihvata da je neko navodno oskrnavio grobnicu kralja Nikole. To je notorna laž. Mi smo sve uradili što je bilo do nas, ali oni se nisu potrudili da je obnove - kazao je mitropolit Amfilohije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mirjana

10.12.2019. 13:55

Nikoli "prinuđeni odrastanje u Francuskoj nije pomoglo!Identitet ?Obred pri sahrani?Šta je to

Veselin

10.12.2019. 14:51

Nesretni Petrovic koji pocivaju u CG se okrecu u grobu jer im bezbozna komunisticka banda dikrira kako ce im biti sahranjeni potomci - bez opela a princ Nikola se nista nepita nego odredjuju oni sto su se izlegli u komitetu , jos jedan Crnogorski skandal