Pupovac: U Hrvatskoj ima mesta za ustaški pozdrav, ali ne i za ćirilicu

Tanjug

19. 07. 2019. u 13:50

Пуповац: У Хрватској има места за усташки поздрав, али не и за ћирилицу

Vukovar, foto N.Fifić

Ustavni sud Hrvatske je ranije ovog meseca odlučio o široj upotrebi ćirilice u Vukovaru, gde prema poslednjem poisu stanovništva živi vise od 30 odsto građana srpske nacionalnosti
Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, izjavio je na Odobru za Ustav da će kao član vladajuće većine podržati predložene kandidate za nove ministre i potpredsednike vlade, ali se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru i poručio da za ustaški pozdrav u toj zemlji ima, a da za ćirilicu nema ni mesta ni razumevanja.


"Postoji jedan deo građana Hrvatske kojem smeta pozdrav ''za dom spremni''. Za njega ima mesta, i policija ga štiti, a za jedno pismo u minimalnoj upotrebi, koje nigde zakonom nije kriminalizirano, i predsednica (Kolinda Grabar Kitarović) i drugi tvrde da povređuju ljude koji su pretrpeli ratna stradanja", rekao je Pupovac, prenela je zagrebačka N1 tv.


Dodao je da dijalog pod tom pretpostavkom nema nikakve šanse.


"Izglasavnje novih ministara nema veze s ovim. Ovo je druga tema i o njoj ćemo razgovarati nakon izglasavanja ministara", rekao je nakon sednice Odbora Pupovac.


PROČITAJTE JOŠ: Pupovac: Mržnjom nas neće oterati


Ustavni sud Hrvatske je ranije ovog meseca odlučio o široj upotrebi ćirilice u Vukovaru, gde prema poslednjem poisu stanovništva živi vise od 30 odsto građana srpske nacionalnosti.


Toj odluci suda se međutim protive čelnici gradskih vlasti i stranke koje čine većinu utom gradu i poručuju da je neće poštovati.


Gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, je tim povodom juče razgovarao sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, koja ga je praktično podržala u tome.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Пећа Спаић

19.07.2019. 14:12

Сви Срби са хрватским папирима да гласају за Пуповца

Znam ja njih .....

19.07.2019. 15:27

Šta im je preče : ljubav ili mržnja?Da il više vole ustaštvo ili mrze ćiriicu?Da li bi mogli da otrpe: Za dom spremni na ćiriici????Ljubav ili mržnja?

Hrvoje Selakovic

19.07.2019. 23:43

Cirilica je bila i nase pismo! Dakle, nije cirilica samo i isklucivo srpsko pismo.Pismeni to zneju, oni drugi neka razmisljaju. Vuk Stefanovic Karadzic i GajLjudevit Posavski, Strosmajer i drugi, stvorili su nas jezik. Ne Srpski ili neHrvatski jezik, vec nas jezik, Srpsko-Hrvatski jezik.Dakle, nije moguce povijest racunati od 1991. godine, Pobjede HDZ-a iF. Tudjmana. Hrvatska se je rodila davno prije njih.

Marks

19.07.2019. 23:45

Nisu samo Hrvati krivi za takvo stanje već i EU u kojoj se pvampiruje fašizam odnosno fašistička EU..

iz glave

20.07.2019. 07:10

šta očekivati od nacije koja spaljuje knjige i ljude... i dokle ćemo se iznenadjivati