SKRNAVLjENjE plakata i upućivanje poruka koje nisu samo govor mržnje, već i ciljano širenje straha među Srbima, nas neće pokolebati. Ne treba kukati, niti bežati. Najbolji odgovor svima koji nam šalju te poruke jeste da se savlada strah i da se mobilišemo, kako mi u Hrvatskoj tako i naši sunarodnici u izbeglištvu, i da uđemo u Evropski parlament. I da odatle svima, pa i onima koji pišu "Ubij Srbina" i "Srbe na vrbe" pokažemo kako izgleda kampanja manjinske stranke u Hrvatskoj.

Ovako lider Srba u Hrvatskoj i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, za "Novosti", komentariše uništavanje bilborda te manjinske partije u nekoliko hrvatskih gradova, postavljenih u kampanji za Evropski parlament. Posteri su išarani ustaškim simbolima, a tu je i poruka Srbima da opet idu na traktore.

PROČITAJTE JOŠ: SRAMNA PORUKA U SPLITU: Plakat Pupovčeve stranke išaran ustaškim simbolima! (FOTO)

* Kako planirate da nastavite kampanju?

- Postavićemo nove bilborde umesto onih koji su uništeni. Sve što se dešava je dokumentovano i biće deo naše video-kampanje. To je naš nužan način otpora prema onima koji šire ustaštvo, mržnju prema Srbima i strah među nama.

* Ponovo je izostala reakcija hrvatskih vlasti, kao i prilikom ranijih sličnih ataka na srpsku manjinu.

- Sasvim je jasno da ovakve stvari ne mogu rešavati komunalni redari, niti policija, već je to posao političkih i moralnih autoriteta. Nažalost, to zasad izostaje. Smisao naše kampanje je da ohrabrimo Srbe i pokažemo kako je u ovim okolnostima biti Srbin u javnoj sferi u Hrvatskoj. Možda i oni koji su do sada ćutali, počnu da govore.

* S obzirom na to da je Hrvatska članica EU, imate li mogućnost da se obratite nekoj evropskoj instituciji i da kao manjina zatražite zaštitu ili reakciju?

- Obraćali smo se komesaru za pitanja kulturnih prava kod slučaja napada na ćirilično pismo, ali nismo dobili adekvatan odgovor. Najviše što možemo postići jeste da dobijemo mesto u Evropskom parlamentu i onda će neko tamo, na tim raznim forumima, moći da ukaže na sve naše vrlo ozbiljne probleme.

PROČITAJTE JOŠ: Srbi održali parastos, hrvatske vlasti slavile "Bljesak"

PRECRTALI ĆIRILICU, A DODALI USTAŠKE SIMBOLE

U ZAGREBU i Sisku plakati sa sloganom "Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj?" iscepani su, a u Splitu je osvanuo ispisan pretnjama - "Srbe na vrbe", "Palite traktore", "NDH", ustaškim slovom "U" sa krstom i fašističkim pozdravom "Za dom spremni". Reč Srbin, napisana na ćirilici, potpuno je precrtana. Nekoliko zgrada u strogom centru Splita za prvomajske praznike osvanulo je ispisano porukama - "Srbe na vrbe", "SS", "Nož, kolac, Jasenovac", "Srbosjek siče, četnik viče".