DA li će prelepa planina Sinjajevina, stecište stočara i pčelara iz Kolašina, Mojkovca, Bijelog Polja i Danilovgrada, postati park prirode, kako je to zamišljeno studijama podržanim finansijski od EU, ili vojni poligon, na kome će vežbati i NATO vojnici shodno članstvu Crne Gore u toj vojnoj alijansi i obavezama koji iz toga proizlaze, pitanje je oko koga se lome kolja u crnogorskoj javnosti.

- Na Sinjajevini neće biti gradnje, već će prostor koji tamo već postoji biti korišćen za vežbu jedinica Vojske Crne Gore - poručio je ministar odbrane Predrag Bošković iz Brisela gde se nalazio na skupu zemalja članica NATO. - Činjenica je da je isti prostor dugo godina, ako ne i decenija, korišćen za vežbe, i VCG će svakako koristiti ne samo Sinjajevinu nego i celokupan prostor Crne Gore za sprovođenje svojih osnovnh delatnosti, a to je trening i edukacija svojih pripadnika kako bi mogli da odgovore zadatku.

Bošković ističe da je najvažnije da Vojska nijednim činjenjem neće ugroziti Sinjajevinu.

Pročitajte još - PROTEST ZBOG NATO BAZE NA SINjAJEVINI: Nude im put za poligon

- Naprotiv, sve što je do sada radila i što će raditi u budućnosti je za dobrobit države. To ni u kojem slučaju ne može ugroziti životnu sredinu, niti biodiverzitet - kazao je ministar i dodao da je poligon koji bi trebalo da bude korišćen za uništenje naoružanja, posao kojim se bavi MUP. - To je u jednom periodu bila ideja da se spoji. Međutim, 2017. odlukom Vlade smo prenamenili taj deo koji se tiče uništavanja neeksplodiranih sredstva, te se Sinjajevina može koristiti isključivo za potrebe VCG.

Predrag Bošković,foto Tanjug

Izvršni direktor Ekološkog pokreta "Ozon" iz Nikšića, Aleksandar Perović kaže da je građanska inicijativa za zaštitu Sinjajevine utemeljena na studiji koju je uradila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine.

Pročitajte još - SUDBINA SINjAJEVINE: Umesto parka, poligon

- Ministru bi bilo bolje da razmotri alternativna rešenja lokacije nego što bezuspešno pokušava politikantstvom skrenuti pažnju javnosti i umanjati efekat nepromišljenog plana - kaže Perović.

POZIV MINISTRU

GRAĐANSKA inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" poziva ministra Boškovića da stane uz narod, a ne da ide kontra njemu. I da ispoštuje preporuku Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, koja je dala zeleno svetlo da se planina Sinjajevina proglasi za regionalni park prirode.