NEDELjA DAN ZA ODMOR U CG: Da li zakon o unutrašnjoj trgovini krši prava poslodavaca?

I. D. S.

13. 06. 2019. u 16:54

НЕДЕЉА ДАН ЗА ОДМОР У ЦГ: Да ли закон о унутрашњој трговини крши права послодаваца?
Konjević: Ovaj zakon ne treba da uređuje to pitanje i tako diskriminiše trgovce

ZAKON o unutrašnjoj trgovini kojim je predviđeno da nedelja bude neradni dan u trgovinama na malo i veliko, za koji je skupštinska rasprava završena i o kojem će se poslanici narednih dana izjasniti, mogao bi se naći pred Ustavnim sudom. Naime, Unija poslodavaca Crne Gore uputiće Ustavnom sudu inicijativu za ispitivanje tog zakona, zbog toga što, kako tvrde, krši korpus ekonomskih prava.

- Verujemo da će Zakon vrlo brzo biti predmet ispitivanja ustavnosti, odnosno da će vrlo brzo biti upućena ustavna inicijativa. U Hrvatskoj je Ustavni sud tri puta ukinuo ovakav zakon, iz sličnih razloga iz kojih će se to verovatno desiti u Crnoj Gori. To zaista predviđamo kao jednu realnu mogućnost - kazao je savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG Filip Lazović.

Kako je dodao, u Uniji smatraju da proces usvajanja nije dobar jer nije bilo konsultacija sa privredom iako je se zakon tiče.

- Izmene smatramo problematičnim i sa aspekta velikih trgovinskih sistema i sa aspekta malih. Crnogorska privreda se sastoji od 95 odsto malih i srednjih preduzeća. Negativne efekte, koje će usvajanje Zakona doneti, možemo posmatrati u budućnosti, naročito jer smo se strateški opredelili da nam turizam bude glavna privredna grana. Postavlja se pitanje da li sebi možemo priuštiti luksuz da se odričemo ogromnog prometa koji, između ostalog, ostvaruje nedeljom, a na koji utiču brojni turisti - naveo je Lazović.

Pročitajte još - CG: Nedelja dan za odmor

Kako je rečeno iz Ministarstva ekonomije, odredba koja se odnosi na uvođenje neradne nedelje, počeće da se primenjuje tri meseca nakon stupanja Zakona na snagu, odnosno na jesen. Razlog za odlaganje primene obrazložili su time što su želeli da ostave prostora poslodavcima da se organizuju i usklade poslovanje u odnosu na izmene koje ovih dana treba da usvoji Skupština.

Većina poslanika je tokom rasprave pozitivno ocenila zakon, međutim, on bi se mogao naći pred Ustavnim sudom, upozorili su iz Socijaldemokratske partije.

- Vlada mora preuzeti obavezu da ovo bude privremena odluka, jer bilo ko, ko pokrene ustavnu žalbu, mislim da će je dobiti. Ne može se propisima izazivati diskriminacija - kazao je poslanik Raško Konjević.

Podsetio je i da je Zakonom o radu definisano pravo zaposlenih na sedmični odmor od 24 sata, ali da je problem što se on ne primenjuje kako bi trebalo.

Pročitajte još - CG: Trgovcima više vremena za porodicu

Konjević smatra da Zakon o unutrašnjoj trgovini ne treba da uređuje pitanje neradne nedelje, jer se na taj način pravi diskriminacija između zaposlenih u sektoru trgovine i drugih radnika.

- Treba li svaki propis iz bilo koje oblasti, kao što je na primer građevinarstvo, da promenimo ili da kao država poštujemo ono što smo propisali sistemskim zakonom - kazao je Konjević i apelovao na izvršnu vlast da implementira zakon.

NEMA NOVIH IZUZETAKA

MINISTARKA ekonomije Dragica Sekulić istakla je da je Vlada amandmanom jasno definisala izuzetke bez mogućnosti da se oni prošire. U izuzetke spadaju apoteke, specijalizovane prodavnice za prodaju pekarskih proizvoda, cveća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme. Tu su i benzinske stanice i prodavnice u okviru benzinskih stanica, pijace, štandovi - tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice, prodavnice, kiosci i automati smešteni unutar zatvorenih područja i štandovi za prodaju robe za vreme održavanja manifestacija.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije