CG: Trgovcima više vremena za porodicu

I. STOJADINOVIĆ

četvrtak, 14. 03. 2019. u 12:23

ЦГ: Трговцима више времена за породицу
Usvojen Predlog zakona o neradnoj nedelji neće ugroziti poslodavce u Crnoj Gori. Podzakonskim aktima rešiće izuzetke, da bi ispoštovali turističku sezonu

OKO 37.000 radnika zaposlenih u trgovini od slobodne nedelje deli još samo Skupština Crne Gore. Naime, Vlada je prošle sedmice usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedelja i on bi trebalo da se nađe na dnevnom redu nekog od narednih zasedanja parlamenta.

Kroz predloženo zakonsko rešenje nedelja se u sektoru trgovine proglašava neradnom, a kroz Pravilnik o vrstama prodajnih objekata i drugih prodajnih mesta u kojima se nedeljom i u dane državnih i drugih praznika može obavljati trgovina na veliko i malo, Ministarstvo ekonomije će doneti rešenje za izuzetke.


PROČITAJTE JOŠ: ADVOKATI NAPUSTILI SUDNICU: Prekinuto donošenje završnih reči u procesu "državni udar"

Kako je krajem prošle godine i najavila ministarka ekonomije Dragica Sekulić, kroz podzakonske akte će se doneti rešenja za izuzetke, kako bi se ispoštovala turistička sezona, ali i ono što su osnovne životne potrebe građana.

Iz Vlade su ocenili da bi usvajanje izmena zakona kojim bi zaposleni u trgovini imali slobodan dan nedeljom, pozitivno uticalo na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva.

- Kako priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahteva rad nedeljom, uvođenjem neradne nedelje neće se ugroziti prihodi trgovaca, s obzirom na to da će se preliti na ostale dane - kazali su iz Vlade.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini uvode se i druge novine koje olakšavaju poslovanje trgovcima, a uvođenje neradne nedelje je podržano od strane Privredne komore Crne Gore, odnosno određenog broja poslodavaca kroz Odbor za trgovinu.

PRODUKTIVNOST I MANjI TROŠKOVI UVOĐENjE neradne nedelje predložili su trgovci u oktobru, a brzo nakon toga dobili su podršku Odbora udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore i poslodavaca, koji su tada ocenili da bi uvođenjem neradne nedelje "bila povećana produktivnost rada", kao i da izmene zakona i njima idu u prilog, jer bi se na taj način smanjili troškovi angažovanja dodatne radne snage, tekući troškovi održavanja ali i mesečni izdaci za struju, grejanje i komunalije.

- Radnici bi bili zadovoljniji i odgovorniji prema radnim zadacima, provodili bi i planirali više vremena sa porodicom - saopšteno je tada iz odbora.

Pozdravljajući predlog izmene zakona, iz Unije slobodnih sindikata ističu da su se godinama zalagali da nedelja, ali i državni i verski praznici budu neradni dani za radnike, kao i da se primenjuje Zakon o radu.

- Slobodna nedelja je mogućnost da porodica, kao osnovna ćelija društva, bude na okupu jedan dan u sedmici. Pozdravljamo Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se uvodi neradna nedelja. Takođe, smatramo da radnici u drugim delatnostima, kao na primer građevinarstvu, treba da imaju slobodnu nedelju - kazali su iz sindikata.


PROČITAJTE JOŠ: INCIDENT NA CETINjU: Vređali i pretili aktivistima Demokrata (VIDEO)

MOGUĆI PROBLEMI

EKONOMSKI analitičar Vesko Pejak iz Alternative smatra da može biti problema kod primene Zakona.

- Sigurno da će biti "pametnih" privatnika koji će pokušati da iskoriste to što ne rade prodavnice da oni naprave neki promet. Alternativa će ih prijavljivati dok im se ne smuči da plaćaju kazne. Njih neće trpeti ni veliki trgovinski lanci. Najviše smo zabrinuti što Inspekcija rada nema ljudski i zakonski kapacitet da obavlja svoj posao. Upravo zbog njihovog slabog delovanja došli smo u situaciju da moramo da donesemo ovakav zakon - kazao je Pejak.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije