Danilovgrad: „Sude” profesoru zbog spora oko ćirilice i latinice

V. K.

24. 05. 2018. u 10:34

Даниловград: „Суде” професору због спора око ћирилице и латинице
Disciplinska komisija razmatra odgovornost profesora matematike Jugoslava Blagojevića, jer nije dozvolio dežurnom učeniku da pročita informaciju koja je napisana na latinici

JUGOSLAV Blagojević, profesor matematike u danilovgradskoj gimnaziji "Petar Prvi Petrović", "preživeo" je juče sednicu Disciplinske komisije (prekinuta) na kojoj se našao na tapetu jer nije dozvolio dežurnom učeniku da tokom njegovog časa pročita informaciju koja je napisana na latinici, a koja se tiče školskih obaveza. Direktorka škole Nataša Latković je ovo okarakterisala kao težu povredu radnih obaveza.

Zamenica ombudsmana Snežana Mijušković krajem prošle godine preporučila je školi i Ministarstvu prosvete da sva obaveštenja za nastavnike i đake budu pisana i na ćirilici i na latinici, jer Ustav Crne Gore garantuje ravnopravnost dva pisma.


PROČITAJTE JOŠ: U Podgorici SAJ kontroliše vozila dan nakon ubistva

- Komisija je prekinula rad, jer smo tražili izuzeće pravnice koja je pokrenula postupak. Napravljen je bio scenario da mi presude po hitnom postupku i da mi se rešenje o prestanku radnog odnosa donese u roku dan-dva pre održavanja lokalnih izbora u Danilovgradu, a koji su zakazani za nedelju 27. maj - kaže Blagojević.

Profesor podseća da je više puta upozoravao školu da "nije sporna latinica", ali jeste što se krši njegovo i ustavno pravo đaka da saopštenja budu pisana na oba pisma.

Direktorka Latković kazala je novinarima da u komunikaciji sa učenicima i zaposlenima u toj ustanovi poštuje ustavnu odredbu o ravnopravnosti pisma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

nemojte ga

24.05.2018. 11:31

Čuj, sude mu...Crnogorci, bez obzira da li se izjašnjavaju kao Srbi, ili kao Crnogorci, su svi rođeni za državnike, i svi osećaju obavezu da se bave državnom politikom, i da je određuju... Sve na osnovu gledanja iz sopstvene avlije...

Српска Будва

24.05.2018. 18:30

Подршка часном Професору из Српске Будве ! Неће ни њихова довијека горјети....

Мило Степинац

25.05.2018. 09:23

У Црној Гори почело сатирање Српства по хрватском рецепту. А Српски политичари ћуте као ..

Дејан Свитац

26.05.2018. 15:31

Господин Благојевић је својим делима показао како се брине о српском писму, за разлику од теоретичара, академика и мислилаца у Србији који су на речима јаки, док у пракси немају резултата и никаквог успеха.