Zaev: Makedonija napravila kvantni skok

Beta

24. 04. 2018. u 20:38

Заев: Македонија направила квантни скок

Makedonski premijer Zoran Zaev AP Photo

Makedonski premijer rekao da je njegova zemlja za godinu dana od zarobljene države došla do obnove demokratije i vladavine prava
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je Makedonija za jednu godinu napravila kvantni skok, od zarobljene države do obnove demokratije i vladavine prava.

Pročitajte još:Mogerini: Dobre vesti, Makedonija se vratila na pravi put; Zaev ubeđen da će u junu dobiti datum za pregovore s EU


"Vlada Republike Makedonije ima čvrstu odlučnost i snažnu poltičku volju da ovaj napredak produži", rekao je Zaev na promociji novoformirane neformalne grupe diplomata i političara za podršku makedonskim EU i NATO integracijama.

Grupu koja je nazvana "Ohrid" predvodi bivši generalni sekretar NATO DŽordž Robertson.

Pročitajte još:Ivanov i Crvenkovski bojkotovali govor Mogerinijeve


Pored Robertsona u toj grupi je još jedan bivši generalni sekretar NATO Havijer Solana, bivši predsednik Bugarske Rosen Plevnev, bivši premijer Švedske Karl Bilt, ambasadori Robert Gelbard, Alen Le Roa i Volfang Išinger, Dejmon Vilson iz Atlantskog saveta i Zoran Čičak.

Prema rečima Zaeva, aktivisti te grupe i njenih članova, koji su ostavili jak pečat u političkoj i diplomatskoj karijeri, predstavljaće ogromnu podršku naporima na izgradnji demokratske, stabilne, prosperitetne i evropske Makedonije.

"Želimo da 2018. bude istorijska za Makedoniju, za region, kao i za NATO i EU. Naš cilj je da u ovoj godini imamo istorijski uspeh - da dobijemo poziv za članastvo u NATO i da postanemo 30. članica", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Robertsonom, na kojoj je promovisana grupa "Ohrid".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mika

25.04.2018. 09:12

Nemaju Vucica, SNS=SRS, SPS. Doduse imaju poprilicno albanaca, ali i to je bolje od druzine iz devedesetih koja hara po Srbiji.

Mika

25.04.2018. 10:33

Nemaju Vucica, SNS=SRS, SPS. Doduse imaju poprilicno albanaca, ali i to je bolje od druzine iz devedesetih koja hara po Srbiji.

Miroslav GTA

26.04.2018. 06:27

2001 g. za vreme sukobu sa siptarima. taj isti solana tafda sef nato i taj isti robertson mislim da je bio engleski ministar spoljasnih poslovasu i su dosli u Skople i pretili makedonskoj drzavi bombardovanjem ako ne prestane akcija makedonske vojske na aracinovo koja je bila u toku. Sram vas bilo i danasnja vlast i ohridska grupa.