Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je Makedonija za jednu godinu napravila kvantni skok, od zarobljene države do obnove demokratije i vladavine prava.

Pročitajte još: Mogerini: Dobre vesti, Makedonija se vratila na pravi put; Zaev ubeđen da će u junu dobiti datum za pregovore s EU


"Vlada Republike Makedonije ima čvrstu odlučnost i snažnu poltičku volju da ovaj napredak produži", rekao je Zaev na promociji novoformirane neformalne grupe diplomata i političara za podršku makedonskim EU i NATO integracijama.

Grupu koja je nazvana "Ohrid" predvodi bivši generalni sekretar NATO Džordž Robertson.

Pročitajte još: Ivanov i Crvenkovski bojkotovali govor Mogerinijeve


Pored Robertsona u toj grupi je još jedan bivši generalni sekretar NATO Havijer Solana, bivši predsednik Bugarske Rosen Plevnev, bivši premijer Švedske Karl Bilt, ambasadori Robert Gelbard, Alen Le Roa i Volfang Išinger, Dejmon Vilson iz Atlantskog saveta i Zoran Čičak.

Prema rečima Zaeva, aktivisti te grupe i njenih članova, koji su ostavili jak pečat u političkoj i diplomatskoj karijeri, predstavljaće ogromnu podršku naporima na izgradnji demokratske, stabilne, prosperitetne i evropske Makedonije.

"Želimo da 2018. bude istorijska za Makedoniju, za region, kao i za NATO i EU. Naš cilj je da u ovoj godini imamo istorijski uspeh - da dobijemo poziv za članastvo u NATO i da postanemo 30. članica", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Robertsonom, na kojoj je promovisana grupa "Ohrid".