Strazbur donosi milione

V. KADIĆ

15. 01. 2018. u 08:25

Стразбур доноси милионе

NEZADOVOLjNI Zaposleni odlučni da dođu do svojih primanja

Bivši radnici fabrike “Radoje Dakić” godinama pokušavaju da dođu do svojih zarada. Više od deset godina potražuju 77 neisplaćenih plata u iznosu od 60 miliona evra

OKO 1.800 bivših radnika nekada uspešne fabrike “Radoje Dakić” više od deset godina potražuje 77 neisplaćenih zarada koje su sa kamatama narasle na iznos od 60 miliona evra! Samo pet njihovih kolega početkom prošle godine dobilo je pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, posle skoro sedam godina iščekivanja spor protiv Vlade Crne Gore koja im je isplatila ukupno 217.300 evra na ime neisplaćenih mesečnih zarada, plus po dve hiljade evra kao naknadu štete, budući da je država sredinom 2016. godine priznala grešku i pristala na poravnanje. Ostale njihove kolege sada traže da po istom kriterijumu Ustavni sud donese i za njih presudu.

Ovim problemom juče su se bavili u Demokratskoj Crnoj Gori, upozoravajući da će vrlo brzo uslediti odluke Ustavnog suda, a po potrebi i suda u Strazburu, koji će državu obavezati i naložiti joj da izmiri obaveze na teret državnog budžeta. Lider Aleksa Bečić tim povodom uputio je pismo premijeru i pozvao ga da prekine “dalje brukanje institucija Crne Gore” koje traje deceniju.

- Neodgovoran odnos Vlade prema decenijskom kršenju ljudskih prava bivših radnika AD “Radoje Dakić” trasirao je dugogodišnji predsednik Vlade, Milo Đukanović, koji je još 2009. godine u odgovoru zaštitniku ljudskih prava i sloboda poručio: “Nemamo obavezu a ni prava da novac poreskih obveznika upotrebimo za izmirivanja obaveza prema poveriocima”, navodi se u pismu Bečića.

On poziva Markovića da bez odlaganja Vlada donese dve odluke:

- Prvu, da država preuzme obavezu isplate svih neisplaćenih potraživanja prema bivšim radnicima AD “Radoje Dakić”, utvrđenih pravosnažnim i izvršnim presudama sudova u Crnoj Gori, a koja se ne izmire u aktuelnom stečajnom postupku.

Drugu odluku, da Vlada bude zainteresovani kupac zemljišta koje je stečajna uprava AD “Radoje Dakić” već dala na javnu prodaju čime bi se isključio mogući scenario da se predmetno zemljište proda u bescenje. Time se štiti javni interes i stvara snažniji ekonomski potencijal za izmirivanje obaveza prema bivšim radnicima “Dakića”, ali i naplate sopstvenih priznatih potraživanja države i glavnog grada od preko 25 miliona evra.

USKORO RAZMATRANjE ŽALBI

VLADIMIR Čađenović iz podgoričkog odbora Demokrata izjavio je da je poznato da je većina radnika preko svojih advokata podnela ustavnu žalbu, a Ustavni sud je 31. oktobra 2017. godine odlučio da ove ustavne žalbe razmatra prioritetno, pa je samo pitanje dana kada će Ustavni sud usvojiti ove žalbe.

- Nije u pitanju naše prejudiciranje odluka Ustavnog suda, nego se takav stav logično nameće kada se uzme u obzir prijateljsko poravnanje pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kao i mišljenje ombudsmana. U slučaju da Ustavni sud odluči negativno po ovim žalbama, bivši radnici “Dakića”stiču pravo na predstavku u Strazburu - poručio je Čađenović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije