Crna Gora plaća milione za izgubljene sporove

B.R.

17. 07. 2017. u 14:31

Црна Гора плаћа милионе за изгубљене спорове

KRITIKA Koprivica i Čađenović / Foto: Vijesti

Demokrate kritikuju izmene Zakona o parničnom postupku

PODGORICA - Crna Gora beleži višemilionske gubitke zbog izgubljenih sudskih sporova. U protekle tri godine na ime ovih parnica iz budžeta je potrošeno čak 71 milion evra, a samo prošle godine više od 23 miliona evra. Ovo je, po mišljenju Demokratske Crne Gore razlog najavljenih izmena Zakona o parničnom postupku.

Kako tvrdi Momo Koprivica, potpredsednik Demokrata, Crna Gora je država koja ima dobre zakone ali se loše primenjuju, kao i loše propise, koji se i te kako dobro primenjuju.

- Takav primer je Zakon o parničkom postupku. Još jedan u nizu akata koji će staviti ruku u džep crnogorskih građana, radi popunjavanja budžetskih rupa koje su posledica rada korumpiranih službenika, privilegovanih pojedinaca, režimskih favorita i burazerskih firmi. Ovaj zakon je i primer da se obeshrabre građani da tuže državu, da zahtevaju ostvarivanje svojih prava sudskim putem - poručio je Koprivica.

Pored toga, tvrdi, predloženi zakon krši i osnovne, Ustavom zagarantovane principe, pre svega o jednakosti u sporovima.

- Ako se usvoji ovaj štetan i diskriminatorski zakon Demokratska Crna Gora iniciraće pokretanje postupka za preispitivanje ustavnosti i boriti se svim sredstvima kako bi onemogućila njegovu primenu u pravnom sistemu - najavio je Koprivica.

Vladimir Čađenović, član Predsedništva Demokrata, tvrdi da se država zbog brojnih izgubljenih sporova, odlučila da donese zakon koji će, kako kaže, zastrašiti građane da ne ulaze u sporove sa državom.

- Zamislite šta hoće Vlada, da naplaćuje troškove po advokatskoj tarifi koje u postupku obavljaju oni koji su zaposleni u državnoj službi, čiji se rad finansira iz budžeta - ocenio je Čađenović.


DUPLA NAPLATA?

Član predsedništva Demokrata, Čađenović kaže da država želi od građana da naplaćuje dva puta rad zaštitnika imovisko-pravnih interesa. On objašnjava da je njihova zamisao da jednom naplate preko budžeta, a drugi put kada pojedinci ili firme izgube spor protiv države po advokatskoj tarifi, a da posao obavljaju ljudi koji nisu advokati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Aleksandar

17.07.2017. 16:32

odakle jadni nebili da placaju? turozam im propao skroz..jedino kamenje da izvoze sad u nato zemlje

Црни Сале

18.07.2017. 01:40

Ево како: Направи се спор. Кад се спор закључи они лепо поделе паре између себе( обе странке). Грађанима остане шипак!