NAJVEĆA greška mi je bila što sam prebrzo ispucao sve metke iz mog kalašnjikova. Sve vreme dok sam pucao ispred ambasade SAD u Sarajevu nadao sam se da će specijalci izaći iz zgrade i priželjkivao sam ih za mete. Nisam zadovoljan svojim učinkom tog dana i samo jednim ranjenim policajcem.

Ovo je u emisiji “Napadanja”, autora Admira Crvčanina, emitovanoj na bosanskoj Sinema TV, u svojoj “ekskluzivnoj ispovesti”, rekao Mevlid Jašarević, vehabija iz Novog Pazara koji je sat i po, bez trunke kajanja i sa osmehom na licu, govorio o pripremama za napad, pucnjavi u Sarajevu, suđenju, petnaestogodišnjoj robiji koju je dobio i zatvorskim danima u KP domu Zenica. Jašarevićevu “ispovest” prenelo je i više portala u Sandžaku.

- Na napad sam se pripremao u Donjoj Maoči gde sam živeo sa suprugom i detetom. Niko od braće me nije nagovarao, niti mi je pomagao, ideja je bila moja. Kuća mi je bila puna oružja, svaki musliman treba da je dobro naoružan - ispričao je u svojoj ispovesti Jašarević, naglasivši da je sa braćom u Donjoj Maoči pokušavao da vežba bojevo gađanje i da su im smetnju pravili helikopteri koji su često nadletali ovu vehabijsko-selefijsku koloniju u Bosni.

Zanimljivo je da se Jašarević na suđenju u Sarajevu pojavio obrijan, da se tada odrekao vehabija i braće u Maoči, tvrdeći da mu je bilo bolje da misli o svom detetu nego o Avganistanu. Na suđenju se izvinio porodici ranjenog policajca Mirsada Velića, građanima Sarajeva i osoblju američke ambasade. Međutim, čim je upućen na izdržavanje kazne vratio se svojoj vehabijskoj ideologiji i prepoznatljivom vehabijskom imidžu.

ROĐENI PAZARAC

MEVLID Jašarević je rođen u Novom Pazaru gde je i odrastao. Vehabijski putevi odveli su ga u Beč, a potom i u Donju Maoču. Iz Bosne je često dolazio u rodni grad gde je bio gost Abida Podbićanina i braće u mesdžidu “Furkan”, koji je poznat kao regrutni centar boraca ISIL-a.