Makedonija: Sanjaju o kosovskom vilajetu

Mladen Stančić

07. 09. 2013. u 21:20

Kako se u makedoniji sprovodi projekat „Prirodne Albanije“ i kako jezik postaje klin koji rastače državu. Menjaju se imena i koriste isključivo albanski nazivi za planine, sela, škole...

SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“ SKOPLjE

Reafirmacija projekta „Prirodne Albanije“ sa starim osnovama velikoalbanskih ciljeva od pre jednog veka, jasno se prepoznaje na svim područjima te zacrtane celine, uključujući i one u Makedoniji.

Na terenu zapadne Makedonije, gde lokalnu vlast drže kadrovi albanskih stranaka, albanizacija je vidljiva bukvalno na svakom koraku. To oslikavanje albanske prevlasti u životu, na lokalu, kako objašnjavaju neki od makedonskih gorštaka iz tog dela zemlje, očito je po onoj narodnoj - čije je stado njegova i livada.

Overavanje ratnog plena Albanaca“ posle konflikta 2001. sa regularnim snagama Vlade u Skoplju, okončanog Okvirnim sporazumom o miru, potpisanim pod snažnim diplomatskim pritiscima Zapada, uneto je u ustavnu građu. Tako je „ohridskim sporazumom“ i ustavnim promenama, kako je to za Novosti ocenio profesor skopskog Amerikan koledža, profesor dr Stevo Pendarovski, u Makedoniji napravljena binacionalna država u „kojoj je nesporno da se Makedonci i Albanci međusobno udaljavaju“. No, raspad Makedonije, kako smatra Pendarovski, bivši savetnik za bezbednost dvojice predsednika ove zemlje, Borisa Trajkovskog i Branka Crvenkovskog, „nije moguć bez podrške regionalne albanske dijaspore“ (Kosovo, Albanija) ali prevashodno i „bez odobrenja SAD“. Na terenu, na područjima pod lokalnom vlašću albanskih kadrova vidljivi su jasni elementi iz osnova za prognozu našeg sagovornika, da će se „gotovo sigurno nastaviti postepeno slabljenje unutrašnje kohezije zemlje“, zasada bez promena granica.

ILI ALBANSKI ILI... OvogodiŠnje 52. izdanje međunarodne manifestacije „Struške večeri poezije“ je bilo u senci političke ucene i pretnje gradonačelnika Zijadina Sele da dogodine neće dozvoliti održavanje skupa ukoliko se „sada ne govori i pesme ne čitaju i na albanskom jeziku.“ - Osnovanost zahteva koji sam uputio je u realnosti. Zatražio sam da se manifestacija, pored makedonskog i engleskog, vodi i na albanskom jeziku pošto u Strugi živi 60 odsto albanskog stanovništva. To nije ispoštovano. Ukoliko dogodine ne pronađemo rešenje, možda ćemo sprečiti organizaciju ove manifestacije, - izjavio je Sela, kadar opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) u Makedoniji.

Alji Ahmeti koji je ratne 2001. u Makedoniji predvodio pobunjene Albance u paravojnim grupacijama takozvane Oslobodilačke nacionalne armije (ONA), južnog krila terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), 22. marta te godine reporteru „Njusvika“ je izjavio: „Borba koju smo počeli je sa jedinim ciljem - da odstranimo slovenske snage sa teritorije koja je tradicionalno albanska“.

Ahmeti je sada mirotvorni lider vladajuće Demokratske unije integracija (DUI), koja praktično drži presudne poluge koalicione vlasti sa makedonskom VMRO-DPMNE, lidera i premijera Nikole Gruevskog. U albanskom političkom bloku, i sadašnji čelnik opozicione Demokratske partije Albanaca, Menduh Tači, 16. marta 2001. za „Njujork tajms“ je izjavio da „Albanci počinju oružanu borbu zbog oslobađanja njihovih teritorija“.

Na proslavi veka nezavisnosti Albanije, lane je u Skoplju upućena vrlo jasna poruka - Skoplje je centar Kosovskog vilajeta! Bez ikakvog državnog obeležja Makedonije, bez prisustva bilo kojeg makedonskog državnog, ili političkog predstavnika, usred Skoplja, na toj proslavi istaknuta su otvorena velikoalbanska stremljenja. Promovisanje „teritorijalnog ujedinjenja svih Albanaca u okvirima EU“, izveli su Salji Beriša iz Tirane, Hašim Tači iz Prištine i domaćin - Alji Ahmeti, uz klicanje „svog naroda“ - „UČK“, „Etnička Albanija“, „Kosovo“...

U svim javnim nastupima i kontaktima Ahmeti odavno praktikuje isključivo obraćanje na albanskom jeziku, često i bez prevoda. To je praksa koju slede albanske vođe na svim novima. Na nedavnoj svečanosti povodom postavljanja kamena temeljca prve srednje škole u opštini Saraj na severozapadnoj periferiji Skoplja (gde će na albanskom učiti oko 700 isključivo albanskih srednjoškolca) prvi čovek u Vladi zadužen za sprovođenje u delo odredaba Okvirnog sporazuma, Musa Džaferi, na primer, govorio je samo albanski. Prisutne Makedonce, uključujući i resornog ministra obrazovanja Spiru Ristovskog i skopskog gradonačelnika Koceta Trajanovskog potpuno je ignorisao. Nisu bili udostojeni čak ni prevodom na makedonski.

Sadašnji gradonačelnik Tetova, dojučerašnji vicepremijer zadužena za evrointegracije, Teuta Arifi, poput svojih kolega koji stoluju u opštinama u Gostivaru, Kičevu, Debru, Strugi... zavodi i kadrovsku otvorenu albanizaciju. Umesto Makedonaca na direktorske funkcije u gradu podno Šarplanine postavljeni su isključivo Albanci. Sve to je propraćeno postavljanjem albanskih zastava na i ispred tih institucija i ustanova.

U opštem procesu izražene albanizacije na zapadu Makedonije, vidljivo je i agresivno instaliranje isključivo albanskih naziva toponima. Tako je i Šar-planina označena samo na albanskom jeziku, a i poznati skijaški centar na njenom lokalitetu Popova šapka, sada je preimenovan kao Kodra e Dijelit, što u albanskom prevodu znači Sunčana dolina.

Usput se sreću oznake planinskih sela - Sellce, Llace, a i sama tvrđava sa arheološkim lokalitetom kao spomenik kulture iznad Tetova - Kale, sada je - Kalaja, bez oznake ni putokaza na makedonskom jeziku. U opštini Tetovo „nadležni“ najavljuju postavljanje novih, trojezičnih tabli, na albanskom, makedonskom i engleskom. Zašto i na engleskom, to baš i ne znaju da objasne. Šarplaninsko mesto Šipkovica, gde je ratne 2001. bio štab vođe ONA Ahmetija, sada je Šikoj. Selo Vejce je preimenovano u Vis, Rakovec u Rakoj, Poroj u Proj, Banjiče je Banište, Fališe je Fališ...

Učestalo se menjaju i nazivi škola i vrtića u svim opštinama gde vlast drže albanske stranke, uključujući i skopsku komunu Čair.

Elektronski portali tih opština zapadne Makedonije gde je lokalna vlast u rukama kadrova albanskih stranaka, dostupni su samo na - albanskom jeziku. Kada su nedavno neki skopski novinari zamerili što sajt opštine Debar nema makedonski prevod, a i sama elektronska adresa je samo na albanskom, gradonačelnik te pogranične komune na krajnjem zapadu Makedonije Ruždi Ljata je lakonski i spokojno vrlo kratko odgovorio „pa, ovo je albanska opština.“

STATISTIČKA UJDURMA

Zbog makedonsko-albanskog političkog nesuglasja dugo pripremani popis stanovništva 2011. godine propao je u samoj završnici. Novi popis se više i ne spominje.

Zato su i dalje na snazi rezultati popisa iz 2002. kada je registrovano da u Makedoniji živi 2.022.547 žitelja. Od toga su 64,18 odsto Makedonci i 25,17 procenata Albanci. Međunarodni posmatrači su tada zapazili da su popisivana i lica bez državljanstva i bez dokumenata, uključujući i one koji su dugo u inostranstvu. U medijskim ocenama je zaključeno da bi „demografsko osvajanje Makedonije, zasnovano na enormnom albanskom natalitetu, očigledno trebalo da se ubrza i matematičkim statističkim ujdurmama“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Vlada

07.09.2013. 23:04

Ne bih da zalim Makedonce,ali im i ne zelim probleme,vodili su politiku kakvu su vodili,mislili su da ukoliko priznaju Kosovo i Metohiju da oni nece imati problema sa Albanijom.Sada Srbija treba da se pravi luda a mozda i da prizna deo Makedonije u korist albanaca,jer bi onda Srbija imala neke koristi od Evrope i Amerike.Dosta smo se ,mi vise zlopatili.

daweed

08.09.2013. 11:57

@Vlada - Ma ne treba niti ce ikad Srbija priznati tako nešto, što je ustvari i osnovna razlika između nas i njih. Nikad nismo zabijali nož u leđa i u nevolji smo pomagali čak smo to i skupo plaćali mnogo puta. Ja se nadam da će nam se jednom sve to i vratiti.

Makedonac

08.09.2013. 12:16

@Vlada - Znaci,krstim se! levom rukom.Boze moj,pa zar jos ima ljude koje misle da smo mi to uradili da ne bi imali probleme sa Albancima.Pa i medvedu u sumi je jasno da probleme sa siptarima ne mogu se izbeci.Ko smo mi,koji faktor da medjunarodnoj zajednici kazemo NE.Pogledajte sta rade sa Sirijom,koja je daleko jaca od nas.Mi smo veliki koliko ima manjina hristijana u Siriji.Nasi politicari su priznali Kosovo jer je njima to naredjeno! i tacka.A da nisu to uradili bili bi bombardovani i opet bi priznali

kiril

08.09.2013. 16:17

@Vlada - To je do negde tacno makedonce,ali nezaboravi da makedonci dobili drzavu od Tita i to na stetu albanaca.Albanci su tu znaju da su njegovi preci koji su asimilirani i proganjani od Bitola,pRilepa,Velesa i Stipa,sto znaci da oni tamo cinili vecinu i tu im je istocna granica.Time vi treba da se pomirite ukoliko zelite da opstanete i da ne slusate srbe koji vas postrajkavaju zavisno od sfojih interesa,a znaju da i njima se ne pise lepo jer albanci i na severu znaju sfoju liniju-Pirot,Nis,Krusevac.

Srbija...!!!

08.09.2013. 01:00

Pravoslavnog Vladiku ste maltretirali i oterali u zatvor...bolje bi vam "makedonci" bilo da ste svi izvrsili samoubistvo,nego sto ste se "s' drvljem na Gospoda bacali..."

Mole

08.09.2013. 02:41

A kako sada EU i SAD ledaju na ovu demokratizaciju? Albanci se radjaju da bi osvajali. Prodaju drogu, imaju kriminalne kartele, da bi placali. Imaju uzor u vec navedenim drzavama. Makednoci ce biti kolateralna steta prilikom rasuranja Balkana imza nekoliko godina nece ni postojati jer nemaju osim radne snage nista narocito da ponude zapadu. Ne veseli me gledati njihov kraj.

Mole

08.09.2013. 02:48

Umalo zaboravih, ne sanjaj oni o kosovskom vilajetu, oni rade na njegovom stvaranju. Molim da ispravite naslov.

bosanac

08.09.2013. 03:19

Nista novo, to prepisuju od bosnjackih pravoslavaca iz RS.Ovjeravanje ratnog plijena je promjena naziva, tako da su izbrisali sve nazive gradova koji su imali prefiks "bosanski " .Nekoliko gradova a posebno imena djelova glada, dobivaju totalno druga imena, bivaju pokrstena ili posrbljena

sl

08.09.2013. 10:27

@bosanac - Nema sta da se posrbljuje i pokrstava jer je sve to oduvek bilo srpsko, a to sto se neko poturcio, a nema ime za tu svoju naciju pa mora da krade ime srednjovekovne srpske zemlje Bosne, to je posebna prica

Muki istoricar Tuzlanski

08.09.2013. 10:51

@bosanac - Znas kako mi je zao vas srpskih muslimana (ako ste njega pustili da napise "bosnjacki pravoslavci" onda nema potrebe da mene cenzurisete), evo necu da spavam... Pokusali ste da napravite dzamahiriju ili kako se to vec zove i da proterate starosedeoce Srbe pa vam sad ne znam ko kriv... Kad si kod promena naziva? Cas ste bosanci cas bosnjaci, sta ste? Ako ste bosnjaci sto vam se drzava ne zove Bosnja?

daweed

08.09.2013. 11:50

@bosanac - Jedina ''mala'' razlika je to što su Srbi svoje krvavo odbranili i još pod pritiskom međunarodne zajednice poklonili dobar deo Republike Srpske dok je u Makedoniji i na Kosovu i Metohiji ta ista međunarodna zajednica poklonila Albancima dobar deo Makedonije i Srbije. Ako zanemarimo tu ''malu'' razliku, sve ostalo je isto.

Dragan

08.09.2013. 03:21

Zao mi Makedonaca. Oni ce najvise nadrljati od svih bivsih SFRJ naroda. Jednostavno ce ih pregaziti kao sto su nas na Kosovu I Metohiji pregazili. Nama je bar nesto ostalo a njima nece ostati bas nista. Siptari imaju veliku podrsku Amera u ovoj geopolitickoj podeli karata. Sad ne Sme da ih niko dira jer imaju ledja a oni su vrlo agresivni zbog toga.

FERID ABDIC

08.09.2013. 11:22

@Dragan - Meni ih nije nimalo zzao. Kiro im je 91.g rekao da treba da pobegnu iz velikosrpkih kanndzi,ali je preccutao da ce upasti u velikoalbanske.

arsa

08.09.2013. 12:48

@Dragan - Dragane, to vreme polako prolazi.Prekretnica za ceo svet, a narocito za nas na balkanu, desice se nakon "Sirije".Nakon toga sve ce biti drugacije a albanaca ako je pameti nase i nasih saveznika, na balkanu biti nece.Albanci su svojim ponasanjem dokazali da ne zasluzuju da imaju drzavu.Samo tako ce se vratiti mir na ovim prostorima.

slavko

08.09.2013. 13:05

@Dragan - seti se 91 kada su podrzavali hrvate i slovence kada je presavnik makedonije [cini mi se da se prezivao TUPURKOVSKI ]glasao protiv ostavke Borislava Jovica da to nisu uradili moglo je da se uvede vanredno stanje i bar da se proba da se spase juga

Dragan

10.10.2013. 08:31

@Dragan - Ne zaboravi da je te godine i jedan "Srbin" Bogic Bogicevic glasao protiv.

Како се боримо, добро и пролазимо.

08.09.2013. 06:36

Исто се догађа и на југу Србије, без КиМ. Исто се догађа и у Црној Гори, где је Улцињ већ готово потпуно насељен Албанцима. А кад су имали заједничку државу, бежали су из ње за мало кредитних пара и осмеха од Американаца и Немаца. Као и Србија данас, уосталом.

Ulcinjanin

09.09.2013. 14:31

@Како се боримо, добро и пролазимо. - I Albanci isto pricaju o vama tako, odkud Srbi na more a istoricko nikad ih nije bilo osim u nekim barama i sumama kao Sumadija i Raska. Ulcinj je uvjek bio Albanski naseljen a ti provjeri odkud 10% Srba i Crnogoraca u Ulcinj?

Šumadinac

10.10.2013. 09:50

@Како се боримо, добро и пролазимо. - Kao prvo - nauči padeže. Kao drugo, da si nekad izašao iz tog Ulcinja video bi da su predeli koje pljuješ prelepi. Kao treće, Srbi su u srednjem veku imali četiri primorske države: Paganiju, Travuniju, Zahumlje i Duklju (Zetu - sve sa Ulcinjem i Skadrom), kao i tri kontinentalne: Rašku, Bosnu i Srem. Pročitaj nekad nešto, nemoj samo da prodaješ krofne po plaži vašima iz srpske južne pokrajine.

Kiro

08.09.2013. 07:32

Srbiji i Makedoniji je jedini spas bio da su ostale zajedno. Albanci su glasali za nezavisnu Makedoniju da bi je posle lako rasparčali, a Makedoncima je bilo stalo samo da dobiju nezavisnu državu pa su se uortačili sa đavolom. Kad se Albanci jednom ujedine pokušaće i Srbi i Makedonci da se ujedine da bi im se odupreli, ali biće kasno.

vlada1

08.09.2013. 07:37

Pitanje je vremena kada ce siptari progutati veci kolac nego sto mogu da svare i izazvati novi balkanski konflikt.

zeka

08.09.2013. 10:08

Šta su tražili to će i dobiti. Nelogično je da granice ostalih SFRJ republika ostanu nepromenjene i da samo Kosovo dobije nezavisnost od Srbije. I srpska vlada treba da radi na samostalnosti Republike Srpske i obnovljanju Republike Srpske Krajine. Naravno, uz priznavanje legitimne volje albanskog naroda u Makedoniji i hrvatskog u BiH za nezavisnošću.

INAT

08.09.2013. 10:53

E tako, sada kada je njima dogorelo, treba u Makedoniju izvesti oruzje, imati koji profit, a zatim se ne obazirati na ono sto se u njoj desava, ne obazirimo se na Albance, vec razvijajmo ekonomiju, a njima ce doci sta im sleduje, kad tad! Ali prvo ekonomija, zna se zasto!

ilic

08.09.2013. 11:17

@ - Mislili ovi iz Skoplja,kad priznamo Kosovo nas ce ostaviti na miru,doduse u istu zamku se hvataju i ovi nasi najnoviji evroatlantisti.

ilic

08.09.2013. 11:17

@ - Mislili ovi iz Skoplja,kad priznamo Kosovo nas ce ostaviti na miru,doduse u istu zamku se hvataju i ovi nasi najnoviji evroatlantisti.

ss

08.09.2013. 11:23

Ljudi BJR Makedonija ne može da opstane, i ona će nestati, to svako na svijetu zna. samo mi tzv Makedonci nisu jasni. Priznali su nekakvo "Kosovo", zabili Srbiji (matičnoj državi) nož u leđa. A šta očekuju? Gdje je tu plan? Namaju ime, jezik, kradu istoriju, porijeklo, a Šiptara sve više, i više... Ni u Skoplju ne smiju više da pisnu od njih. Budućnost im je tamna. Jedino, ako se vrate Srbiji...

ss

08.09.2013. 17:48

@ss - Makedonac- Nije mi drago što će Šiptari pojesti BJR Makedoniju. Naprotiv, ako treba i branićemo vas!A mi nikada nećemo priznati okupaciju Kosmeta, i kad-tad ćemo vratiti oteto. Amerika je preko okeana, a mi smo preko puta, i Šiptari to znaju vjeruj...Kad-tad! A šta vi radite sa istorijom i svojim identitetom, to je zločin i komedija. Pa svi vam se smiju čovječe!

MatijaBG LDP

08.09.2013. 11:51

Prirodnu Albaniju ce unistiti prirodni tornado vrtlogom iz cetiri pravca...Srbije,Grcke,BJR Makedonije i Crne Gore!

Орах

08.09.2013. 13:29

@MatijaBG LDP - Слажем се. Шитпари умислили да ће Американци да их третирају као Израел. Мало су се прерачунали... Оно шта мене брине, јесте, када ствари буду почеле да се враћају на своје место, да ли ће Грачаница, Пећка патријаршија, Дечани преживети?

Srdj

08.09.2013. 14:16

@MatijaBG LDP - Sve i da ih poruse, mozemo ih obnoviti. U kakvom su stanju bili Banjska, Stupovi, Sopocani tridesetih godina, to je bilo Bogu plakati. Evo ih danas, zive i zivece. Tako i ove crkve valja potupno skenirati, sve usnimiti i spremiti se za ne daj Boze. Sto se tice Balkana, velike sile dosad nijednom narodu nisu dale da napravi veliku drzavu, ni Bugarima 1878., ni nama 1918., ni nama ni Hrvatima devedeetih, ne verujem ni da ce njima. Ako pak dozvole, bice, nazalost, cetvrti balkanski rat.