An Idalgo OPET gradonačelnica Pariza

G. ČVOROVIĆ

29. 06. 2020. u 23:34

Ан Идалго ОПЕТ градоначелница Париза

Foto: Tanjug

Levičarsko-zeleni blok oko An Idalgo (61) u Gradskoj većnici Pariza biće brojniji nego do sada
SA blizu 50 odsto osvojenih glasova u drugom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju, socijalistkinja An Idalgo (na slici) je komotno izborila drugi šestogodišnji mandat na čelu Pariza. Njena prva rivalka Rašida Dati iz desničarske stranke Republikanaca osvojila je oko 33 odsto, a veliko razočaranje doživela je Makronova predstavnica Anjes Bizen, s tek preko 13 odsto, tako da čak neće biti ni poslanik gradske skupštine.

Levičarsko-zeleni blok oko An Idalgo (61) u Gradskoj većnici Pariza biće brojniji nego do sada, 96 naspram 81, od ukupno 163 savetnika, i imaće apsolutnu većinu.

Republikanskoj desnici ide 60 mesta, Makronovim centristima svega šest, dok će preostalo jedno mesto dobiti Nepokorena Francuska Žan-Lika Melanšona.

Tokom svog prethodnog mandata, Idalgo je ispunila obećanje da će izgraditi četrdesetak hiljada socijalnih stanova i transformisati 200.000 poslovnih kvadrata u stambene.
Insistira na zdravom vazduhu. Autobusi sve više idu na čist pogon, masovno se viđaju trotineti, koji, međutim, prave pravu pometnju po trotoarima.

Održala je obećanje da neće dizati porez. Opozicija je optužuje da je zato zaduženje grada digla s milijardu na preko šest milijardi evra. Godišnji budžet Pariza iznosi 10 milijardi.

Ovoga puta, obećala je da će njen novi mandat biti još više ekološki. Smanjiće brzinu na gradskim ulicama na 30 kilometara na sat, postaviće radare za "zvučno zagađenje". Automobili na dizel biće zabranjeni od 2024, a na benzin od 2030. Zamera joj se da je dopustila širenje delinkvencije, pa je obećala i novu, nenaoružanu gradsku policiju. Njen novi mandat obeležiće i Olimpijske igre 2024. godine.
An Idalgo je rođena kao Ana Marija Idalgo Aleu u San Fernandu u Španiji, a uz francusko poseduje i špansko državljanstvo. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije