Prva dama Ukrajine POZITIVNA na koronu, prebačena u bolnicu: Testirao se i Zelenski (FOTO)

NovostiOnline/Branko VLAHOVIĆ

utorak, 16. 06. 2020. u 12:41

Првa дамa Украјине ПОЗИТИВНА на корону, пребачена у болницу: Тестирао се и Зеленски (ФОТО)

Foto :yelensk.preds. administr.Ukr

Predsednik Ukrajine od petka radi na distanci i kontaktira sa minimalnim brojem ljudi

MOSKVA- OD STALNOG DOPISNIKA


Supruga ukrajinskog predsednika Jelena Zelenskaja koja je u petak bila pozitivna na testiranju od korone virusa prebačena je u bolnicu jer ima upalu pluća saopšteno je u Kijevu u utorak.

Lekari su joj dijagnosticirali dvostranu pneumoniju težine srednjeg stepena. U saopštenju se kaže da je njeno stanje stabilno i da joj za sada ne daju kiseonik.

Prva dama Ukrajine bila je od petka u samoizolaciji. Iako je testiranje pokazalo da je supruga Jelena pozitivna ona nije imala nikakvih simptoma i dobro se osećala. Lekari su odmah izolovali Jelenu Zelensku od drugih članova porodice.

Posle toga predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je prešao na poseban režim rada i narednih dana će održavati savetovanja i razgovore sa svojim saradnicima pomoću video veze. Zelenski je odložio sva putovanja i narednih nedelja će biti u samoizolaciji u Kijevu a predsedničke obaveze će obavljati u on-lajn režimu.

U petak kada je testiranje pokazalo da je Jelena Zelenskaja zaražena virusom predsednikov test je na sreću bio negativan.Po ustavu Ukrajine predsednik ne može da prenese svoje punomoći na neku drugu osobu pa će Zelenski raditi i dalje ali će kontaktirati sa minimalnim brojem saradnika.

U predsedničkoj administraciji u Kijevu tvrde da lekari svakodnevno testiraju Vladimira Zelenskog i njegovo najbliže okruženje. Na sreću deca Zelenskih Kiril i Aleksandra nisu zaražena.Gde se supruga Zelenskog Jelena mogla zaraziti za sada se ne zna ali je ona sugerisala onima sa kojima je kontaktirala minulih dana da se testiraju..

,, Novosti,, su nedavno pisale da je Vladimir Zelenski bio izjavio da se namerno hteo zaraziti korona virusom kako bi podigao moral uplašenom stanovništvu. Zelenski je bio rekao da je želeo da dokaže da korona virus nije kuga i da je bezrazložan strah da će svi pomreti. Najbliži saradnici Zelenskog su ubedili predsednika da bi namerno inficiranje virusom bilo preterivanje.

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Ukrajine od početka epidemije u toj zemlji je zaraženo koronom 32 476 ljudi od kojih je preminulo 912 bolesnika..Krajem maja u Ukrajini je uveden tzv. adaptivni karantin po kome administracije oblasti mogu da prema tamošnjoj situaciji uvode dopunske mere ili smanjuju zabrane gradjanima.U ministarstvu zdravljaUkrajine kažu da Kijev i još devet oblasti nisu spremne za smanjenje krantinskih mera.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije